35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi, împreună cu subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, la ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori prilejuită de Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov, din 15 noiembrie 1987.
La ceremonia care a avut loc la troița din zona Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov au participat, de asemenea, reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, reprezentanți ai altor instituții publice, ai unor asociații nonguvernamentale și ai partidelor politice.
În alocuțiunea susținută cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „Este o deosebită onoare să fiu aici și în acest an, alături de reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov și de dumneavoastră, ceilalți participanți la această ceremonie.
15 noiembrie 1987 a însemnat nu doar pentru Brașov, nu doar pentru România, ci pentru întreg blocul comunist de atunci un moment al adevărului, al trezirii, al speranței și al conștientizării faptului că nici o dictatură nu este veșnică, iar flacăra libertății începe cu o scânteie. A fost un demers pentru ieșirea din întuneric și reîntoarcerea societății românești la normalitate. În 15 noiembrie 1987, Brașovul a dovedit că se poate! Iar după doar doi ani, comunismul era măturat din Europa!
Suntem astăzi aici pentru a-i omagia în primul rând pe cei 61 care au fost anchetați și condamnați pentru participarea la revolta anticomunistă; pe cei 18 care au fost anchetați fără a fi condamnați și pe cei 6 studenti arestați, exmatriculați și deportați pentru solidarizarea ulterioară cu participanții la revolta din 15 noiembrie 1987. Dar îi omagiem și pe cei mulți, din Brașov și din alte locuri ale țării, care s-au solidarizat, într-un fel sau altul, cu cei reprimați atunci și au făcut ca vestea revoltei de la Brașov să înconjoare lumea.
Tuturor acestora le datorăm mult. Le datorăm recunoștință, respect și neuitare. Pentru că și datorită lor și actului lor de curaj de acum 35 de ani, trăim astăzi liberi într-un stat democratic. Vă mulțumesc!”