Ceremonie dedicată Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu au participat astăzi la ceremonia militară și religioasă organizată de Instituția Prefectului și Garnizoana Brașov și dedicată Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. Evenimentul s-a desfășurat la Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă, amplasat în Piața Teatrului din municipiul Brașov.
Au participat, de asemenea, d-na Irina Leulescu, secretar de stat la Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, reprezentanți ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Brașov, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, reprezentantul comenzii Garnizoanei Brașov, lt. col. Ciprian Roman, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, public.
Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului -, urmată de salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și oficierea servicului religios.
În alocuțiunea sa, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „Îi onorăm, prin această ceremonie, pe cei care au au suferit în închisorile comuniste. Mulți au și murit acolo, fiind îngropați fără cruce și fără lumină, neștiuți nici măcar de rudele lor. Alții au murit în afara zidurilor închisorilor, dar tot din cauza celor îndurate după gratii. Puțini, foarte puțini mai sunt astăzi printre noi…
Onorăm și familiile acestora, familii care au avut și ele de suferit, precum și celelalte victime ale regimului comunist.
Conform datelor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist Gulagul românesc a însumat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici, în care au îndurat orori greu de imaginat peste 3 milioane de oameni. Dintre aceștia, aproximativ 800.000 au murit.
Aceste cifre seci nu pot, însă, cuprinde semnificația sacrificiului celor care au suferit pentru credința lor în Dumnezeu, libertate, dreptate și democrație, nici dimensiunea întreagă a crimelor comunismului. Doar mărturiile celor care au trecut prin infern și lucrul cercetătorilor care investighează aceste crime o pot face.
De aceea, este extrem de important ca aceste mărturii – căci ele există – și rezultatele cercetărilor să fie scoase la lumină și să devină de largă circulație, astfel încât tot mai mulți români, începând de la elevi, să știe ce a însemnat dictatura comunistă și că au existat oameni care i s-au opus și au plătit un preț greu pentru aceasta.
În acest sens, este de salutat faptul că Istoria comunismului în România va deveni disciplină obligatorie pentru liceu și sper ca această inițiativă să fie completată și de alte acțiuni prin care să păstrăm vie amintirea celor care au luptat și au pătimit pentru valori și principii pe care au refuzat să le tranzacționeze.
Nu avem voie să uităm și este de datoria fiecăruia să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a împiedica apariția unui nou regim totalitar”.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori.
Ulterior, prefectul Mihai Cătălin Văsii a participat la un alt eveniment dedicat Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, organizat de Primăria municipiului Brașov, Instituția Prefectului Județul Brașov și Inspectoratul Școlar Județean Brașov la Cinematograful Astra: proiecția episodului „Octav Bjoza – Garda Tineretului Român”, din serialul documentar „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin și dedicat personalităților emblematice ale detenției politice din perioada comunistă.