Ceremonie dedicată Zilei Independenței Naționale a României

Prefectul Mihai Cătălin Văsii și subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, alături de comandantul Garnizoanei Brașov, general de brigadă Ilie-Marian Dragomir, au participat astăzi la ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenței Naționale a României.
Ceremonia, organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov a avut loc în Piața Unirii din municipiul Brașov, invitați fiind vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, viceprimarul Sebastian Rusu, consilieri locali și județeni, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice, cadre militare în rezervă și în retragere.
În alocuțiunea susținută cu această ocazie, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „10 mai, Ziua Independenței Naționale a României, marchează momentul în care, acum 146 de ani, proclamația «Independența absolută a României» a fost adoptată de Senat și semnată de domnitorul țării, Principele Carol I. Este o zi încărcată de semnificații, una dintre marile zile ale istoriei neamului nostru. Și, pentru a respecta până la capăt adevărul istoric, această zi este indisolubil legată de Regalitate: în 10 Mai 1866, prințul Carol depunea jurământ și devenea Principe al României, cu numele Carol I. În 10 mai 1877 Principele Carol I semna proclamația de independență, iar în 10 mai 1881 România era declarată Regat, Principele Carol I fiind încoronat Rege al României și purtând coroana făurită din oțelul unui tun capturat la Plevna.
Avem datoria morală de a ne onora înaintaşii pentru actele de patriotism, de multe ori duse până la jertfă, datorită cărora trăim astăzi într-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Avem, însă, și responsabilitatea de a ne îngriji de această moștenire și de a transmite urmașilor noștri o Românie care să ocupe un loc cât mai bun între statele lumii. Iar aceasta o putem face doar fiind animați de valorile și înaltele principii ale marilor noștri înaintași!”