Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru s-a reunit la Brașov

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a răspuns invitației directorului general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, și a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, de a participa la reuniunea Consiliului, care a avut loc în sala „Europa” a Hotelului Aro Palace.

Au fost, de asemenea, prezenți, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea și președintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban.

Discuțiile s-au axat pe activitățile derulate în cadrul programelor coordonate de ADR Centru, dar și pe noile proiecte sau propuneri de modificări la regulamentele de funcționare în vederea absorbției mai eficiente a fondurilor europene disponibile pentru Regiunea Centru.

Agenda reuniunii a cuprins o suită de prezentări privind stadiul la zi al implementării programelor pe care ADR Centru le coordonează ca Autoritate de Management sau ca Organism Intermediar. În acest sens, s-a prezentat implementarea Programului „Regiunea Centru” 2021-2027, a avut loc o analiză a stadiului de implementare al închiderii Programului Operațional Regional (POR/REGIO) 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, dar și o dezbatere privind stadiul implementării Programului Tranziție Justă 2021-2027 în Regiunea Centru.

Lucrările reuniunii au continuat cu susținerea proiectelor de hotărâre privind aprobarea participării ADR Centru ca partener în proiectele MAGNET (consolidarea hub-urilor regionale și locale pentru atragerea și reținerea talentelor și investițiilor) și PRHyUS (promovarea utilizării hidrogenului regenerabil pentru o Europă mai sustenabilă și verde). Analiza gradului de dezvoltare a Regiunii Centru pe baza profilelor socioeconomice ale județelor componente a fost următorul punct de discuții, urmat de  o informare privind participarea ADR Centru la Investment Management Exhibition/Târgul de Management a Investițiilor, care va avea loc la Frankfurt în perioada 23-24 septembrie 2024.

Colaborarea ADR Centru cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, pentru guvernanță corporativă și conducerea strategică a companiilor din Regiunea Centru, precum și o informare privind obținerea de către Regiunea Centru a etichetei Regional Innovation Valley, emisă de Comisia Europeană, au fost celelalte materiale prezentate și discutate în cadrul reuniunii de la Brașov.