Date informative in vederea obtinerii unui pasaport

Aducem in atentie ca programarea on line, care s-a dovedit a fi foarte eficienta, trebuie confirmata in 2 ore, in caz contrar programarea se anuleaza in mod automat si ajungem in situatia in care persoanele stiu ca au programare facuta, dar, in realitate, ea nefiind confirmata se anuleaza.

Bonurile de ordine se elibereaza zilnic, in baza introducerii numelui si prenumelui solicitantului,
– Persoanele care au programare on line nu trebuie sa ia si bon de ordine, ghiseele de on-line fiind separate de celelalte
– Pentru a putea pastra o evidenta clara a numarului de cereri depuse, recomandam cetatenilor, sa solicite bon de ordine pentru fiecare cerere depusa, in vederea evitarii situatiilor in care se solicta un bon pentru o familie, spre exemplu, alcatuita din 4 persoane.
– Recomandam cetatenilor sa se asigure ca primesc bonurile de ordine si informatiile corecte doar de la lucratorii Serviciului de Pasapoarte.
– Cetateanul este invitat sa solicite informatii de la ghiseul nr. 1 – ELIBERARI PASAPOARTE.
– Atentie mare documentelor cu care cetateanul trebuie sa se prezinte atat la depunerea cererii cat si la eliberarea pasaportului.
– Frecvent, se intampla, ca la depunerea cererii sau la eliberarea pasaportului sa nu prezinte certificatul de nastere al minorului original. Atentie mare la prezentarea certificatelor de nastere ale minorului de fiecare data!!!

In ceea ce priveste achitarea contravalorii pasaportului recomandam cetatenilor sa se adreseze:
– Trezoriei municipiului Brasov
– Postei Romane sau
– Sucursalelor CEC Bank,
deoarece plata online POATE INTARZIA solutionarea cererilor de eliberare a pasaportului.
Este imperios necesar ca la prezentarea la ghiseu, in vederea depunerii cererii de eliberare a pasaportului sa aveti asupra dumneavoastra pasaportul anterior, chiar daca e expirat. Asa se vor evita situatiile in care se sta ceva timp in sala de asteptare, iar cand in sfarsit se intra in ghiseu nu putem prelua cererea pentru ca persoana nu se prezinta cu pasaportul anterior, mergand pe logica faptului ca, daca este expirat nu mai trebuie prezentat. Insistam asupra acestui lucru.

Este recomandat ca, in momentul preluarii fotografiei, sa alegeti culori inchise ale vestimentatiei alese, avand ca scop indeplinirea conditiilor tehnice de calitate impuse pentru fotografie.
(culorile deschise se confunda cu fundalul alb si nu se ating parametrii optimi)

Conditiile de autentificare ce trebuiesc indeplinite de actele emise de catre autoritatile straine, respectiv incheierea de autentificare trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
-verificarea si stabilirea identitatii partilor
-exprimarea consimtamantului acestora cu privire la continutul actului (dacă au înţeles conţinutul acestuia şi dacă cele cuprinse în act exprimă voinţa lor. )
-semnatura si data actului
Nefiind suficienta simpla constatare a semnaturii actului in fata notarului/ autoritatii straine pentru a fi indeplinita conditia autentificarii prevazuta de lege.
Astfel, din continutul incheierii de autentificare trebuie sa rezulte faptul ca partile au citit, au inteles documentul si consimt la incheierea lui, consimtamant exprimat prin semnatura.
De foarte multe ori, procedura este diferita de la tara la tara si se confunda deseori cu legalizarea de semnatura, in care institutia/autoritatea straina care intocmeste documentul nu confirma decat faptul ca persoana identificata este persoana care semneaza documentul, fara a i se lua consimtamantul si fara a se asigura ca a inteles continutul documentului si ca este de accord cu el.
De asemenea, cetatenii trebuie sa acorde o atentie deosebita conditiilor de legalizare, supralegalizare sau apostilare aferente fiecarei tari in care se intocmeste actul.
Va rugam ca inainte sa va prezentati la depunerea unei cereri de pasaport sa verificati conditiile de calatorie pe site-ul
– Ministerului Afacerilor Externe sau
– Misiunii Diplomatice a statului respectiv in Romania.
Suspendarea puctului de lucru mobil de la Fagara a condus la deschiderea unui nou ghiseu de preluari cereri la Brasov.
Una dintre masurile luate pe perioada verii este de prelungire a programului de lucru in luna august, de luni pana vineri, pana la 18.30. (8.30-18.30)

Dupa cum se stie, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 508 din 20 iunie 2018 a fost publicata Legea 133/2018 pentru modificarea si completarea Legii 248/2005, modificari care intra in vigoare in 30 de zile de la publicare.
Printre cele mai importante modificari sunt legate de:
Posibilitatea depunerii cererii de pasaport de catre un parinte in temeiul ordonantei presedintiale prin care instanta a dispus cu privire la exercitarea autoritatii parintesti. (date in conditiile Legii 134/2010 privind Codul de Procedura civila, republicata cu modificarile ulterioare,) Aceste ordonante presedintiale TREBUIE sa cuprinda in mod expres faptul ca persoana in favoarea careia s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti are dreptul
– de a solicita eliberarea pasaportului SAU
– de a-si exprima acordul in acest sens.
– ordonanta presedintiala prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte pentru eliberarea pasaportului

Nu se aplică în cazul ordonanţelor preşedinţiale prin care instanţa a dispus cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti, date anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

O alta modificare importanta se refera la pasapoartele simple temporare, care se vor elibera in acelasi termen prevazut pentru eliberarea pasaportului simplu electronic;
Legiuitorul a prevazut si posibilitatea eliberarii pasaportului simplu temporar in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii atunci cand din motive de:
– SANATATE,
– FAMILIALE sau
– PROFESIONALE,
este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic.

In schimb, aceste situatii obiective trebuiesc dovedite, dupa caz, cu documente care sa ateste motivele de SANATATE, FAMILIALE sau PROFESIONALE, care determina necesitatea si urgenta deplasarii persoanei in strainatate.

ART. 18
(1) Valabilitatea PS este stabilită după cum urmează:
a) 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani;
b) 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani;
c) 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani.

Cererile pentru eliberarea documentelor de călătorie depuse la autorităţile competente şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii cererii.

Nr. Perioada Pasaport Temporar Pasaport Electronic Total
1 01.01.2016-01.06.2016 2233 9431 11664
2 01.01.2017-01.06.2017 3554 12074 15628
3 01.01.2018-01.06.2018 3409 15498 18907

Nr. Crt. Perioada Total cereri preluate
1 01.01.2016-30.12.2016 31627
2 01.01.2018-prezent 25443