„Este o datorie sfântă să ne cinstim eroii!”

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, precum și comandantul Garnizoanei Brașov, general de brigadă Ilie-Marian Dragomir, au participat astăzi, în Piața Unirii din municipiul Brașov, la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Eroilor și organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov.
La eveniment au participat, de asemenea, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, vicepreședintele acestei instituții, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județul Brașov, cadre militare în rezervă și în retragere, public.
Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului, urmată de salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și oficierea serviciului religios.
Prefectul județului a susținut o alocuțiune referitoare la însemnătatea evenimentului: „În fiecare an, în această zi de praznic împărătesc al Înălțării Domnului, organizăm ceremonia de cinstire a memoriei eroilor noștri care s-au jertfit pe câmpul de onoare, precum și a celor care au fost martirizați în închisori și lagăre pentru împlinirea aspirațiilor naționale, pentru libertate, dreptate, credința strămoșească și pentru dăinuirea patriei.
Se poate spune că, așa cum Mântuitorul a pus dragostea Sa de oameni mai presus de ființa Sa pământeană, jertfindu-se pentru noi, eroii pe care îi cinstim astăzi au pus dragostea de neam și țară mai presus de propriile vieți.
Să ne plecăm frunțile cu adânc respect, să aducem un omagiu acestor eroi și să rostim o rugăciune pentru ei.
Este o datorie sfântă să ne cinstim eroii și prin ceremonii precum aceasta, dar și trăind cu demnitate, iubindu-ne țara, respectându-ne unii pe alții și ținând la valorile noastre naționale. De asemenea, avem datoria de a transmite generațiilor viitoare exemplul măreț al acestor eroi, pentru că este cea mai bună cale de a forma caractere puternice, oameni adevărați, însuflețiți de înalte comandamente morale.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii noștri! Hristos s-a înălțat!”.
În continuarea ceremoniei s-au depus coroane și jerbe de flori, după care a avut loc defilarea detașamentului de militari.
Oficialitățile au participat apoi la oficierea serviciului religios și au depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor Revoluției din 1989.
Ceremonii similare au avut loc la Monumentul Eroilor din Bartolomeu și la Cimitirul Militar Șprenghi.