Grupul de Lucru pentru Incluziunea Refugiaților a fost lansat în județul Brașov

Instituția Prefectului Județul Brașov și Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați au organizat astăzi evenimentul de lansare a Grupului de Lucru pentru Incluziunea Refugiaților al județului Brașov.
Peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice și societății civile au fost prezenți la acest eveniment care face parte din eforturile constante de a asigura un răspuns coordonat și susținut, menit a sprijini refugiații din Ucraina și nu numai și de a promova soluții complementare și eficiente pentru incluziunea socială a acestora.
Pornind de la eforturile depuse pe plan local, evenimentul a avut ca scop consolidarea și actualizarea rețelelor de coordonare la nivel județean, reunind reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, organizațiilor caritabile, mediului de afaceri, organizațiilor naționale și internaționale, misiunilor diplomatice, precum și reprezentanți ai comunității refugiaților din Ucraina.
Rețeaua de Coordonare Inter-organizațională pentru Refugiați din România, coordonată de autoritățile naționale și locale cu sprijinul UNHCR, a întreprins inițiative similare în șapte județe care găzduiesc refugiați din Ucraina.

În intervenția sa, prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a spus: „Colaborăm de mai multă vreme cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, iar astăzi am parafat această colaborare prin semnarea protocolului și constituirea Grupului de Lucru pentru Incluziunea Refugiaților al Județului Brașov. Prin acest demers dorim să asigurăm o mai bună coordonare a acțiunilor de sprijinire a refugiaților și de integrare a acestora în comunitatea județului Brașov. Mâine este Ziua Mondială a Refugiatului și profit de această ocazie pentru a evidenția faptul că persoanele cu acest statut nu și-au părăsit țara de bună voie, ci au fost obligate să facă acest lucru pentru a scăpa de conflicte și persecuții. De aceea, trebuie să avem empatie și înțelegere pentru situația în care se află și să le acordăm sprijin”.
La rândul său, Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR și Coordonatorul Inter-Organizațional în România, a apreciat primirea generoasă și caldă făcută refugiaților ucraineni de către comunități și autorități, precum și excelenta colaborare cu prefectul județului Brașov. „Grupul de Lucru pentru Incluziunea Refugiaților va facilita o abordare holistică și integrată a sprijinului acordat refugiaților, promovând incluziunea acestora în comunitate prin dialog, învățare și – în mod colectiv – găsirea de soluții la problemele actuale. Instituția Prefectului Județul Brașov și UNHCR împărtășesc același obiectiv: de a sprijini județul Brașov ca o comunitate incluzivă, rezilientă, deschisă sprijinirii integrării refugiaților”, a declarat dl Zapata.
În cadrul acestui eveniment, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Instituția Prefectului și UNHCR, urmată de prezentarea termenilor de referință privind funcționarea grupului de lucru. Au avut loc intervenții din partea actorilor principali în răspunsul privind situația refugiaților la nivel județean, atât instituții publice, cât și organizații ale societății civile, urmate de discuții tematice de grup (educație, coeziune socială, incluziune economică, schimbări legislative), explorând modalități de cooperare și instrumente pentru a aborda principalele provocări. În timpul întâlnirii, participanții au conturat prioritățile și structura Grupului de lucru, stabilind pașii următori.
Evenimentul a avut loc cu o zi înaintea Zilei Mondiale a Refugiatului, care onorează refugiații la nivel global. Un număr record de aproape 120 milioane de oameni sunt strămutați forțat la nivel global, conform ultimului raport Global Trends al UNHCR Global Trends | UNHCR.
Pentru mai multe informații despre UNHCR România: https://www.unhcr.org/ro/.

Instituția Prefectului – Județul Brașov
UNHCR