Întâlnire cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați

Prefectul județului Brașov s-a întâlnit astăzi, la sediul Instituției Prefectului, cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), dl. Pablo Zapata.
„În cadrul întâlnirii am discutat unele aspecte din activitatea UNHCR în țara noastră, cu accent pe acțiunile care îi vizează pe refugiații din Ucraina. De asemenea, Reprezentantul în România al UNHCR a dorit să cunoască anumite chestiuni legate de evoluția situației refugiaților ucraineni ce locuiesc în județul nostru – în special provocările legate de bariera lingvistică, integrarea școlară a copiilor lor, găsirea unui loc de muncă, accesul la asistența medicală, precum și relațiile cu comunitatea brașoveană. Am prezentat câteva date în acest sens și am amintit, în context, despre deschiderea Centrului de Promovare a Sănătății Brașov, proiect realizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu Crucea Roșie Franceză și filiala de Cruce Roșie Brașov, care oferă acces gratuit la consultații medicale și sprijin psihosocial atât cetățenilor români aflați în dificultate, cât și cetățenilor ucraineni rezidenți pe teritoriul României”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
De la intrarea în vigoare a cadrului legal privind acordarea protecției temporare pentru persoanele strămutate din calea războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Serviciul pentru Imigrări Brașov a eliberat 6130 permise de ședere pentru cetățenii ucraineni (3474 pentru persoane de sex feminin și 2656 pentru persoane de sex masculin). 60,1% dintre acești cetățeni ucraineni au declarat că își stabilesc reședința pe raza județului Brașov.
În ceea ce privește accesul la educație, în județ avem aproximativ 700 de copii ucraineni de vârstă școlară, din care 579 frecventează școlile și grădinițele brașovene, cei mai mulți (490) având statut de elevi audienți, deci neînmatriculați. Doar 89 dintre ei sunt înmatriculați. Datorită barierei lingvistive, dar și diferențelor mari în ceea ce privește programa școlară, marea majoritate a elevilor ucraineni învață cu profesori din Ucraina, prin intermediul aplicațiilor software de conferințe video online. În prima jumătate a acestei luni, Inspectoratul Școlar Județean va începe cursurile de limbă română pentru elevii ucraineni, deocamdată la IȘJ Brașov fiind depuse 43 de cereri în acest sens (23 pentru ciclul primar, 16 pentru ciclul gimnazial și 4 pentru ciclul liceal).
***
Vizita d-lui Pablo Zapata a avut loc în contextul deschiderii la Brașov a noului centru de servicii de incluziune/integrare pentru refugiații din Ucraina, centru susținut de UNHCR în colaborare cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă și Fundația Terre des Hommes.