Prefectul Județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a avut, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire de lucru la care au participat comisarul-șef al Comisariatului Județean Brașov al Gărzii de Mediu, Mircea Paraschiv, președintele și vicepreședintele Asociației „Milioane de Prieteni”, Cristina Lapis, respectiv Paula Ciotloș, precum și șeful Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, comisar de poliție Adrian Tihoc.
Președintele Asociației „Milioane de Prieteni”, Cristina Lapis, a adus în discuție cazuri în care animale domestice sunt abandonate pe domeniul public și în care animale sălbatice sunt rănite accidental sau li se face rău de către oameni, fie din rea-voință, fie din neștiință, iar asociația pe care o conduce este solicitată să intervină și să le preia, fiind singura din județ autorizată în acest sens. ”Noi răspundem acestor solicitări, împreună cu Garda de Mediu, dar capacitatea noastră nu este nelimitată. În afară de Sanctuarul de urși Libearty, mai îngrijim aproximativ 1.000 de câini fără stăpân. Ne manifestăm în continuare disponibilitatea de a ne implica și de a colabora cu toate instituțiile care au atribuții în gestionarea unor asemenea situații, dar ar fi bine să mai existe ONG-uri care să obțină autorizația necesară, pentru a împărți efortul. Și, de asemenea, este nevoie de implicarea mai puternică a administrației publice locale”, a declarat d-na Lapis.
De asemenea, președintele Asociației „Milioane de Prieteni” a menționat dificultățile întâmpinate în campania de sterilizare a câinilor de rasă comună şi metişi, cu stăpân, deși legislația prevede obligativitatea sterilizării și înregistrării acestor animale.
Șeful Biroului pentru Protecția Animalelor a prezentat atribuțiile acestei structuri recent operaționalizate, precum și primele rezultate ale activității sale, pledând, de asemenea, pentru cooperare între toate entitățile locale implicate în acest domeniu.
La rândul său, comisarul-șef al Comisariatului Județean Brașov al Gărzii de Mediu a evidențiat deschiderea pe care o manifestă atât Asociația „Milioane de Prieteni”, cât și Instituția Prefectului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul de Poliție Județean. Comisarul-șef Mircea Paraschiv a menționat, însă, că ar fi nevoie de o armonizare a legislației în domeniu, în sensul clarificării unor situații în care competențele sunt prea disipate între instituții și apar blocaje sau întârzieri în intervenții.
”A fost o întâlnire foarte utilă, care a arătat, o dată în plus, că în județul Brașov instituțiile statului și reprezentanții zonei nonguvernamentale au un dialog constructiv, colaborează, caută împreună soluții și demonstrează că sunt părți ale aceleiași comunități. Cred că și în această privință județul nostru este un exemplu de bune practici. În privința gestionării situațiilor de urgență provocate de animalele periculoase, ne-a ajutat mult faptul că avem o procedură clară în acest sens, aprobată încă de la începutul anului 2020 de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Cred că nu este întâmplător faptul că o bună parte din această procedură se regăsește în conținutul recentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, a declarat, la finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii.