Întâlnire de lucru pe tema Recensământului populației și locuințelor

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, în calitate de președinte al Comisiei județene de recensământ, a organizat astăzi, împreună cu conducerea Direcției Județene de Statistică, o întâlnire având ca temă Recensământul populației și locuințelor, care se va desfășura în perioada februarie-iulie 2022.
Au fost prezenți subprefecții Ambrus Izabella-Agnes și Lucian Pătrașcu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Brașov, Ion Popescu, directorul executiv adjunct al acestei instituții, Mihaela Pâtea, primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale din județ.
„În opinia noastră, este un recensământ foarte important, are loc odată la 10 ani și influențează major activitatea unităților administrativ-teritoriale, atât în ceea ce privește fondurile alocate acestora de la buget, cât și – mai ales – în perspectiva accesării unor fonduri europene care se alocă ținând cont și de numărul de rezidenți din unitățile administrativ-teritoriale”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul întâlnirii.
Recensământul populației și locuințelor are ca moment de referință ora 0:00 a zilei de 1 decembrie 2021 și este de tip combinat (surse administrative și colectarea de la populație asistată de calculator. Metodele de colectare a datelor sunt:
– valorificarea datelor din sursele administrative și de la terți (colectare indirectă, 1 februarie-9 martie 2022)
– autorecenzarea (14 martie-15 mai 2022)
– colectarea datelor în teren prin utilizarea dispozitivelor mobile (16 mai-17 iulie 2022).
Înregistrarea informațiilor se va face online (autorecenzare) sau prin interviu față în față cu persoanele, pe baza declarațiilor persoanelor majore.
Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada recenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, iar dovada ncesară zilei libere se descarcă accesând:
https://www.recensamantromania.ro/