Întâlnire de lucru privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice periculoase în județul Brașov

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a convocat vineri, 28 mai 2021, o întâlnire de lucru privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice periculoase la nivelul județului Brașov.

Au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean, Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Gărzii de Mediu Brașov, Grupării Mobile de Jandarmi, Gărzii Forestiere Brașov, Universității Transilvania, Regiei Locale a Pădurilor „Kronstadt”, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brașov, precum și ai unor ocoale silvice și gestionari ai fondurilor de vânătoare de pe raza județului.

„Când vorbim despre animalele sălbatice periculoase care generează situații de urgență în județul Brașov ne referim aproape exclusiv la specia urs. Numărul urșilor este în continuă creștere, în timp ce arealul lor a rămas același sau chiar a scăzut. Noi, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, am adoptat, în 8 ianuarie 2020, o hotărâre prin care am aprobat Procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice periculoase și este un lucru îmbucurător că această procedură este funcțională, se aplică, iar echipa de intervenție rapidă acționează foarte bine. Dar nu este suficient, alungarea urșilor atunci când pătrund în habitatul omului nu rezolvă problema. Pentru că se întorc sau intră în alte zone locuite. Aproape zilnic este semnalată prezența unor exemplare în localități sau în imediata apropiere a acestora, se înregistrează incidente, se produc pagube. Până acum, în acest an, au fost 152 de apeluri care au sesizat aceste lucruri și s-au transmis numeroase alerte de urs. Și zonele din care avem astfel de semnalări s-au îmulțit. Municipiul Brașov, Predeal, Sânpetru, Ormeniș, Moieciu, Voila sunt doar câteva exemple. Legea ne oferă două soluții: relocarea sau recoltarea exemplarelor periculoase. Anul trecut am reușit să relocăm două exemplare, însă, din păcate, în acest moment relocarea nu mai este posibilă, pentru că nu mai vrea nimeni să-i primească, adică să preia problema altuia. Iar Sanctuarul de la Zărnești are, după cum știm, o capacitate limitată; în plus, introducerea acolo a unor exemplare agresive, dominante, creează dificultăți. De aceea, am insistat în discuțiile de astăzi pe intensificarea măsurilor de prevenție, pentru că trebuie să facem tot ceea ce ține de noi, pe plan local, pentru a proteja viețile și avutul oamenilor.

Participanții la întâlnire au prezentat atât problemele pe care le întâmpină, cât și propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, precum și unele soluții pe care le văd pentru gestionarea mai eficientă a situațiilor generate de urșii periculoși. Pe baza acestor propuneri și soluții, vom elabora în următoarele câteva zile, la nivelul Instituției Prefectului, un material pe care îl vom înainta Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernului și Parlamentului”, a declarat, la finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii.