Întâlnire pentru identificarea soluțiilor la criza medicilor de familie din unele localități ale județului.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, o întâlnire vizând identificarea unor soluții la criza medicilor de familie din unele localități ale județului.
La întâlnire au fost invitați directorul general al Casei Asigurărilor de Sănătate a Județului (CASJ) Brașov, Ancuța Daisa, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Brașov, Claudia Bularca, președintele Patronatului Medicilor de Fmilie Brașov, Ana Șestacova, primarii sau reprezentanți acestora din cele șase unități administrativ-teritoriale în care nu există cabinete de medicină de familie.
La finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii a declarat: „Discuțiile au plecat de la faptul că în șase unități administrativ-teritoriale din județ – Augustin, Beclean, Bunești, Cața, Șoarș și Ticușu – nu există cabinete ale medicilor de familie. După convocarea întâlnirii, Primăria Cața ne-a transmis o adresă prin care informează că a încheiat contract cu un medic de familie.
Urmare a unei modificări legislative, a apărut acum o șansă în plus pentru acoperirea acestui deficit, prin posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale medicilor de familie. În cursul discuțiilor, a reieșit faptul că în unele unități administrativ-teritoriale din cele cinci există spații amenajate ca și cabinete medicale, primăriile respective pot pune la dispoziție și locuință de serviciu și se pot acorda, prin hotărâre de Consiliu Local, și alte forme de sprijin, dar cu toate acestea nu au găsit medici de familie dispuși să profeseze acolo. Am convenit ca reprezentanții organizațiilor profesionale ale medicilor de familie să aducă la cunoștința membrilor atât ceea ce pot oferi cele cinci primării, cât și facilitatea introdusă prin modificarea legislativă și sperăm să rezolvăm situația. De altfel, mi-am exprimat dorința de a participa la viitoarea ședință a Patronatului Medicilor de Fmilie Brașov, tot în speranța rezolvării situației, dar și având în vedere faptul că media de vârstă a medicilor de familie din județul Brașov este destul de înaintată și trebuie să ne pregătim pentru ieșirea lor la pensie”.
La rândul său, directorul general al CASJ Brașov, Ancuța Daisa, a afirmat: „La nivelul județului Brașov avem un număr de 35 de norme neacoperite în privința asistenței medicale primare în relație cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Aceasta înseamnă că asigurații din anumite localități sunt înscriși la medici de familie din alte localități și trebuie să facă efortul de a se deplasa acolo atunci când au nevoie, fiind situații în care distanțele sunt destul de mari. În plus, la nivelul județului Brașov peste 100 de medici de familie au atins vârsta de pensionare și este necesar ca medicii tineri să înceapă să-și desfășoare activitatea cel puțin acolo unde există dorință și sprijin din partea autorităților administrației publice locale. Precizez că recent a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, în sensul creării posibilității ca medicii de familie să deschidă maximum 2 puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână”.