O delegație a OMS a vizitat Brașovul: „Gestionarea pandemiei în acest județ reprezintă un exemplu de bune practici”

O delegație a Organizației Mondiale a Sănătății, formată din dr. Heather Papowitz, expert OMS în managementul situațiilor de criză, dr. Brett Craig, expert în vaccinare, dr. Cassandra Butu, director interimar al Biroului OMS România și Andreea Popescu, ofițer național la Biroul OMS România, a efectuat o vizită de două zile (8-9 noiembrie a.c.) în județul Brașov.
Delegația a fost întâmpinată și însoțită pe toată durata vizitei de prefectul Mihai Cătălin Văsii, de directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, și de deputatul dr. Cristina Vecerdi, cea care a lansat invitația.
În prima zi, a avut loc o întâlnire de lucru la sediul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov, unde oaspeților li s-a făcut o prezentare a situației epidemiologice de la începutul pandemiei până în prezent, a măsurilor luate de autoritățile locale pentru gestionarea acestei situații, precum și a derulării campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. În cursul discuțiilor, membrii delegației s-au arătat interesați de implicarea medicilor de familie în testarea, îngrijirea și vaccinarea pacienților, de promovarea măsurilor de protecție, de cauzele reticenței față de vaccinare îndeosebi în mediul rural și în rândul persoanelor aflate în grupele de risc, precum și de modalitățile de transmitere a datelor referitoare la cazurile de COVID-19.
Vizita a continuat la noua unitate de primiri urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, care este în curs de operaționalizare și unde s-au purtat discuții cu personalul de la ATI și UPU, legate de funcționarea acestor unități, de problemele întâmpinate, de situația și tratamentul pacienților care ajung aici.
Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbarcea” a fost un alt punct pe agenda a vizitei, membrii delegației arătându-se impresionați de condițiile oferite de această unitate spitalicească.
Programul s-a încheiat la centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor, unde s-au făcut și declarații de presă.

„Am avut discuții foarte bune, incitante, cu prefectul județului și cu directorul Direcției Sănătate Publică. Sunt provocări și soluții diferite, iar unele dintre cele despre care am discutat vizează disponibilitate și accesul la testare. Știu că Direcția de Sănătate Publică lucrează din greu pentru a se asigura că testarea este disponibilă oriunde este nevoie. Am vizitat Spitalul Clinic Județean de Urgență și am vorbit cu medicii de acolo, de la terapie intensivă, de la unitatea de primiri urgențe, de la farmacia spitalului, cu managerii, și am constatat situația cu care se confruntă. Se lucrează non-stop 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, cu saloanele de urgență ocupate la maxim, cu paturile de terapie intensivă de asemenea ocupate, ca și paturile din saloane. Am vorbit cu personalul acestui spital pentru a vedea ce soluții avem pentru a aduce pacienții în locul potrivit și pentru a le asigura îngrijirea de care au nevoie, pentru a ne asigura că există suficient personal, mijloace de tratament și celelalte provizii medicale. Toate acestea sunt provocări pentru personalul spitalului, dar acesta face o treabă incredibilă. Am mers apoi la Maternitate şi am vorbit cu personalul de acolo despre sarcină şi COVID. A fost impresionant să vedem munca depusă acolo. Am venit apoi aici, la acest centru de vaccinare și am fost plăcut impresionați să vedem că afară este coadă și oamenii vin să se vaccineze. Acesta este, într-adevăr, unul dintre cele mai importante lucruri, probabil cel mai important, pentru a reduce riscul ca oamenii să se îmbolnăvească grav și foarte grav, să meargă la spital și să moară. Vă mulțumesc pentru oportunitatea aceastei vizite, Brașovul este un oraș incredibil, iar personalul sanitar de aici chiar lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, la toate nivelurile, pentru a vă ține în siguranță”, a declarat Dr. Heather Papowitz.
În cea de-a doua zi, delegația OMS a vizitat Spitalul Municipal Săcele. „Am dorit ca delegația OMS să vadă această unitate și să discute cu personalul de aici pentru că Spitalul Municipal Săcele se află de mult timp în prima linie a luptei cu pandemia. Conducerea acestui spital, medicii, asistenții medicali și ceilalți angajați au răspuns prezent din prima fază și de atunci sunt pe baricade. Le mulțumesc și cu acest prilej, așa cum mulțumesc tuturor celor care ne sunt alături în gestionarea crizei sanitare provocate de noul coronavirus și care au înțeles că doar prin dedicare, colaborare, solidaritate de breaslă și conștiința că în aceste momente grele comunitatea are nevoie de ei mai mult decât oricând putem învinge în această luptă”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Membrii delegației au purtat discuții cu conducerea spitalului, cu medici și asistenți, precum și cu primarul municipiului Săcele. De asemenea, echipați în costume de protecție, au vizitat saloane în care sunt internați bolnavi de COVID.
Tot la Săcele, a fost vizitată și Policlinica, unde este amenajat un centru de vaccinare și unde funcționează un punct de testare RT-PCR.
Următorul punct pe agenda vizitei a fost Școala Gimnazială nr. 5, situată în cartierul Gârcini. Aici, membrii delegației au discutat cu conducerea școlii și cu membri ai comunității de rromi despre impactul pandemiei asupra procesului de învățământ și asupra locuitorilor din zonă. Un subiect important l-a reprezentat reticența sau chiar rezistența fermă a marii majorități a locuitorilor din acest cartier față de vaccinarea împotriva COVID-19, reieșind că informațiile false vehiculate de diverse surse reprezintă principala cauză.
Delegația s-a deplasat apoi în localitatea Apața, unde a avut loc o întâlnire cu primarul comunei, medicul de familie, reprezentanți ai școlii gimnaziale și ai cultelor ortodox și luteran. Și de această dată, discuțiile s-au axat pe modul în care pandemia de COVID-19 a afectat comunitatea, pe cauzele unei rate scăzute de vaccinare și pe unele posibile soluții pentru depășirea temerii, neîncrederii și barierei reprezentate de informațiile false care afectează campania de vaccinare în mediul rural.
Vizita delegației OMS s-a încheiat cu o întâlnire la sediul Instituției Prefectului, la care au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, deputatul dr. Cristina Vecerdi – cea care a lansat invitația pentru această vizită – directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, subprefectul Ambrus Izabella Agnes și vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, ca reprezentant al instituției ce administrează șase spitale de stat din județ.
Membrii delegației OMS au apreciat că modul în care este gestionată pandemia de COVID-19 în judeţul Braşov reprezintă un exemplu de bune practici pe care îl vor recomanda altor judeţe, având cuvinte de laudă pentru modul în care sistemul sanitar braşovean s-a adaptat la condițiile de criză epidemiologică, a capacitat resurse și reuşește să le valorifice pentru a răspunde nevoilor pacienţilor.
În egală măsură, oficialii OMS au lăudat colaborarea foarte bună între factorii de decizie de la nivel județean, din comunităţile locale, autorităţile de sănătate publică şi personalul medical, evidenţiind sistemul de telemedicină, prin intermediul căruia pacienţi cu boli cronice sau bolnavi de COVID în forme ușoare, care se tratează la domiciliu, au putut păstra legătura cu medicii curanţi.
Discuţiile au vizat şi necesitatea impulsionării activităţii de vaccinare, îndeosebi în mediul rural și în comunitățile defavorizate, printr-o comunicare mai bună pe această temă, realizată de liderii de opinie din comunităţile locale, în ideea ca prin mesaje simple şi directe oamenii să fie informaţi pe de o parte, despre beneficiile vaccinării, insistându-se asupra faptului că aceasta oferă protecție foarte mare împotriva riscului de a ajunge la ATI și de deces, iar pe de altă parte, despre pericolul, atât personal, cât și pentru apropiați, reprezentat de infectarea cu SARS-CoV-2.