Prezentare a prevederilor legislative referitoare la Venitul Minim de Incluziune

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezidat, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice și Comisiei de Dialog Social.
Ambele ședințe au avut pe ordinea de zi prezentarea prevederilor legislative referitoare la Venitul Minim de Incluziune, prezentare susținută de reprezentanta Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov, Crina Stejeroiu.
Legea 196/2016, privind venitul minim de incluziune, a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2023, cu excepția art. 94 si 96, precum și a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului şi plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se aplică de la 1 ianuarie 2024.
Venitul minim de incluziune este un beneficiu de asistenţă socială acordat de stat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul asigurării nivelului de trai minimal. Acest venit înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.
Venitul minim de incluziune se acordă începând cu luna ianuarie 2024 persoanelor sau familiilor solicitante și care îndeplinesc condițiile cerute de lege. Din data de 1 noiembrie 2023 se pot depune cererile pentru stabilirea dreptului de către beneficiarii actuali de venit minim garantat și de alocație pentru susținerea familiei, precum și de beneficiari noi.