Rezultatele controalelor efectuate la centrele rezidențiale din județulBrașov

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a susținut astăzi o conferință de presă referitoare la rezultatele controalelor efectuate în perioada 10-16 iulie în centrele rezidențiale din județ destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor.
Controalele au fost efectuate de o comisie mixtă constituită prin ordin de prefect și formată din reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului Județul Brașov, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, Direcția de Sănătate Publică Brașov, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al Judeţului Brașov.
Au fost controlate toate cele 54 de centre rezidențiale din județ, dintre care 22 sunt pentru persoane vârstnice, 22 pentru copii și 10 pentru persoane adulte cu dizabilități.
În urma controalelor au fost aplicate 86 de amenzi în valoare totală de 1.219.800 lei și 260 de avertismente (cu mențiunea că avertismentele au fost acordate în funcție de numărul de contravenții identificate). În patru centre, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a oprit temporar prestarea serviciului social în anumite spații (camere) ale acestora. Nu a fost suspendată activitatea nici unui centru rezidențial și nu a fost necesară relocarea beneficiarilor în alte centre.
Principalele nereguli identificate în urma controalelor: spații neigienizate, mobilier vechi și uzat, alimente neetichetate, lipsă a datelor informative privind meniul, nerespectarea legislației privind protecția împotriva incendiilor (lipsa avizului de securitate la incendiu, reducere căi de evacuare, blocare căi de evacuare, exploatare instalații electrice cu improvizații, lipsă sisteme de alarmare, detectoare de gaz nefuncționale, etc.).
Prefectul Mihai Cătălin Văsii: „Țin să mulțumesc și pe această cale membrilor Comisiei mixte pentru profesionalismul, dar și empatia cu care și-au îndeplinit misunea, fără a face exces de zel. Am rugat fiecare instituție reprezentată în această comisie să ne transmită propuneri pentru îmbunătățirea legislației în domeniu, pe care le vom centraliza și le vom transmite cu celeritate la Guvern”.