Ședință a Colegiului Prefectural

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Colegiului Prefectural, desfășurată în format online, având următoarea ordine de zi:
1.Modul de implementare a Hotărârii nr.3/2021 a Colegiului Prefectural, privind constituirea Comandamentului Județean pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea, comercializarea materialelor lemnoase şi a pomilor de Crăciun 2021. Raportul în acest sens a fost prezentat de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Judeţean, Gărzii Forestiere Braşov, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Direcţiei Silvice Braşov și fondurilor forestiere de pe raza județului Brașov
2.Modul de implementare a Hotărârii nr.4/2021 a Colegiului Prefectural, privind constituirea Comandamentului Judeţean pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei în perioada Sărbătorilor de Iarnă 2021.
Raportul în acest sens a fost prezentat de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Brașov, Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brașov și Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov.
***
Pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea, comercializarea materialelor lemnoase şi a pomilor de Crăciun 2021, Direcția Silvică Brașov a informat că s-au derulat 254 de acțiuni în perioada 15.11.2021 – 23.12.2021 (din care 44 pe drumurile publice și 210 în fond forestier), cu efective ale Poliției, Jandarmeriei, Gărzii Forestiere, precum și cu personal silvic. Pentru neregulile constatate s-au aplicat amenzi în valoare de 2.000 lei și s-au confiscat 3,93 mc lemn de foc, în valoare de 871,65 lei.
De asemenea, în cadrul a 4 controale vizând circulația materialului lemnos, reprezentanții Gărzii Forestiere au aplicat trei amenzi în cuantum de 11.000 de lei și au confiscat 0,4 mc material lemnos. În cadrul a 17 controale la instalații de debitat și depozite, s-a constatat o contravenție, sancționată cu amendă de 10.000 de lei, și s-au confiscat 35,42 mc de material lemnos, din care 27,88 mc lemn de lucru și 7,54 mc lemn de foc. În cadrul a 6 controale de exploatare, s-au constatat 4 contravenții, valoarea amenzilor aplicate fiind de 10.000 lei.
Pe aceeaași linie, Inspectoratul de Poliție Județean a desfășurat 188 acțiuni de control, în cursul cărora au fost verificate 208 obiective ce desfășoară activități în domeniul forestier, al prelucrării primare și comercializării lemnului, precum și 177 de vehicule (inclusiv atelaje hipo).
În urma acestor acțiuni, au fost înregistrate 36 de dosare penale, au fost aplicate sancțiuni  în valoare de 35.100 lei pentru 22 de contravenții constatate și a fost ridicat, în vederea confiscării, un volum de 60,87 mc material lemnos.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean a desfășurat 4 acțiuni în cooperare cu personalul silvic din Parcul Național Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului, constatând o infracțiune de tăiere fără drept de arbori din domeniul forestier și 8 contravenții sancționate cu amenzi în valoare de 11.000 lei. De asemenea, a fost ridicat, în vederea confiscării, un volum de 7,70 mc material lemnos.
Din raportul privind implementarea Hotărârii nr.4/2021 a Colegiului Prefectural, privind constituirea Comandamentului Judeţean pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei în perioada Sărbătorilor de Iarnă 2021 au reieșit următoarele:
Direcția de Sănătate Publică Brașov a desfășurat 10 controale în unități de alimentație publică și 2 acțiuni de recontrol, în urma cărora s-au aplicat 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 lei și 2 avertismente. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în timpul programului de lucru de către personalul angajat și neasigurarea apei potabile curente reci și calde în cantități suficiente. De asemenea, s-au efectuat 10 controale în unități de retail, 6 controale în unități de cazare turistică (hoteluri și pensiuni) și o acțiune de recontrol, aplicându-se o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei unei unități de cazare din orașul Predeal, pentru condiții igienico-sanitare necorespunzătoare.
Inspectorii DSVSA Brașov au controlat 302 societății comerciale (restaurante, baruri, pensiuni turistice cu bloc alimentar, magazine alimentare, supermarketuri, carmangerii, laboratoare de cofetărie, brutării, depozite de legume-fructe, piețe agroalimentare etc). În urma acestor controale, s-au aplicat 18 amenzi contravenționale totalizând 143.200 lei si 8 avertismente pentru încălcări ale legislației sanitare veterinare. Au fost reținute 4.212 kg carne, semipreparate, legume și fructe.
Împreună cu reprezentanți ai IPJ Brașov – Serviciul Rutier, s-au efectuat 5 acțiuni pe drumurile naționale și județene, precum și în municipiul Brașov, în cursul cărora s-au realizat 106 controale. În urma acestora, s-au aplicat 4 amenzi contravenționale, în cuantum de 2.400 lei, și 18 avertismente. De asemenea, au fost întocmite 32 de planuri de măsuri pentru conformare în raport cu cerințele generale și specifice de igienă.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a desfășurat acțiuni de control la 118 agenți economici, dintre care 77 care prestează servicii alimentare și 41 care prestează servicii nealimentare. În urma acestor acțiuni s-au aplicat sancțiuni constând în 82 avertismente și 98 amenzi în valoare totală de 455.500 lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 278 kg produse, în valoare de 9.343,84 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare 420,32 kg produse în valoare de 38.748,40 lei.