Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii a prezidat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, ședința Colegiului Prefectural cu următoarea ordine de zi:
1. Raportul de activitate pe anul 2022 al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brașov, prezentat de inspectorul-șef al instituției, Adrian Reit.
2. Compania Națională Poşta Română S.A. – furnizor de soluții și servicii poștale, prezentare efectuată de directorul Sucursalei Regionale Braşov a instituției, Bogdan Năstase.
1. În perioada ianuarie-decembrie 2022, inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă şi ai Compartimentului Control Muncă Nedeclarată din cadrul ITM Brașov au controlat 2.146 angajatori, fiind sancţionaţi contravenţional 235 dintre aceştia. S-au aplicat 1.207 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, după cum urmează:
– 1.007 avertismente (din care 149 avertismente scrise şi 858 avertismente verbale)
– 200 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3.056.600 lei.
De asemenea, s-au dispus 1.455 măsuri obligatorii vizând remedierea deficienţelor constatate şi intrarea în legalitate a angajatorilor controlaţi.
În ceea ce privește identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, s-au efectuat 2.023 controale, rezultatele acestora evidențiindu-se astfel:
– Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, au fost sancţionaţi pentru utilizarea muncii fără forme legale 51 angajatori. Au fost identificate 238 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare dintre care 98 femei. Nu au fost identificați tineri între 15 şi 18 ani prestând activitate fără forme legale de angajare.
– S-au aplicat 43 amenzi contravenţionale pentru „munca la negru”, în valoare totală de 1.940.000 lei si 17 avertismente scrise conform art.260(1)e din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
– Pentru primirea la muncă a persoanelor fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, s-au aplicat 7 amenzi contravenţionale în cuantum de 460.000 lei si 8 avertismente scrise conform art.260(1)e^1 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
– S-au aplicat 2 amenzi contravenţionale în cuantum de 40.000 lei și 1 avertisment scris, conform art.260(1)e^2 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii pentru primirea la muncă a salariaţilor în perioada în care aceştia au avut contractul individual de muncă suspendat.
– Pentru primirea la muncă a salariaţilor cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial s-au aplicat 9 avertismente scrise, conform art.260(1)e^3 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
Astfel, cu ocazia celor 2.023 controale efectuate pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 73 angajatori, reprezentând 3% din totalul angajatorilor verificaţi, fiind aplicate în total 87 sancţiuni, şi anume: 52 amenzi contravenţionale în cuantum de 2.440.000 lei şi 35 avertismente scrise.
Din totalul amenzilor aplicate în perioada raportată, 2.440.000 lei s-au aplicat pentru munca nedeclarată şi 616.600 lei pentru săvârşirea altor contravenţii în domeniul relaţiilor de muncă.
Pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov un număr de 547 petiţii (473 repartizate Serviciului Control Relaţii de Muncă, 29 repartizate Compartimentului Control Muncă Nedeclarată şi 45 soluţionate împreună cu Serviciul Control Securitate şi Sănătate în Muncă). Cele mai multe dintre acestea au reclamat nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor privind plata drepturilor salariale, nerespectarea duratei timpului de muncă, nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară. De asemenea, numeroase sesizări au semnalat folosirea la muncă a unor persoane fără întocmirea formelor legale de angajare.
În cursul anului 2022 au fost înregistrate la ITM Brașov 357 contracte colective de muncă încheiate la nivel de unitate, precum și un număr de 48 de acte adiționale prin care se prelungesc sau se modifică aceste contracte. La sfârșitul anului 2022, în evidența ITM Brașov, se aflau 451 de contracte colective de muncă active.
În anul 2022 au fost soluționate 3.660 de petiții, astfel: au fost eliberate 1.821 certificate privind calitatea de salariat și baze de date ale angajatorilor, au fost eliberate 315 adeverințe de vechime și copii ale documentelor existente în arhivă și s-au întocmit 1.524 de răspunsuri la solicitari venite din partea unor institutii și autoritati.
În perioada raportării au fost eliberate către titulari 85 carnete de muncă, la finalul anului 2022 rămânând un număr 6568 de carnete de muncă.
2. În ceea ce privește Compania Națională Poşta Română S.A., aceasta are cea mai mare rețea de subunități poștale și oferă cea mai completă și flexibilă gamă de servicii poștale, non-poștale și financiare. Bazându-se pe tehnologii moderne, Poșta Română este de asemenea în măsură să ofere servicii poștale integrate, servicii de publicitate sau sisteme de francare, precum și alte soluții de business dedicate afacerilor moderne.
Soluții integrate:
– Cash Collection – servicii de colectare de numerar la nivel național, în condiții de securitate și confidențialitate maximă, care se adresează clienților cu volume și frecvențe mari de colectări de numerar.
– Servicii integrate – servicii de citire contor, livrare și încasare facturi, servicii de publicitate indoor în oficiile poștale.
– Vânzare prin poștă – reprezintă un pachet de servicii creat special pentru a răspunde nevoilor complexe ale companiilor care dezvoltă activități de vânzare prin poștă la nivel național. Cuprinde activități precum expediere marfă și colete în greutate mai mică sau egală cu 20 kg, încasare contravaloare marfă, remiterea sumelor încasate către expeditor.
– Tipar și insertare – servicii realizate la Fabrica de Timbre cuprind activități de tipar digital sau pre-tipar offset, personalizat, cu date variabile, precum și servicii de insertare a tipăriturilor sau a unor materiale publicitare sau alte tipărituri în plic de corespondență DL cu fereastră.
– Consignație – serviciul de vânzare de bunuri și produse în regim de consignație în rețeaua de subunități poștale
Soluții eCommerce:
– PostCollect – este soluția click&collect a Poștei Române dedicată magazinelor online medii și mari (cu peste 1000 de comenzi/lună), oferind clienților acestora o soluție comodă de a intra în posesia comenzilor făcute. Destinatarul comenzilor își alege direct din site-ul magazinului online oficiul poștal unde vrea să primească coletul, se duce la ghișeul dedicat PostCollect și își ridică produsul comandat. Programul de lucru este extins (seara și în weekend), iar clienții PostCollect au prioritate.
– StaiAcasă PLUS – este soluția de livrare specială la ușă a comenzilor online.