Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi Raportul privind implementarea Hotărârii Colegiului Prefectural Brașov nr. 1/2023 – Programul pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale 2023 (1-18 aprilie 2023), prezentat de Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov și Direcția de Sănătate Publică Brașov
● Pentru implementarea Hotărârii Colegiului Prefectural Brașov nr. 1/2023, peste 1.700 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, dar și din cadrul structurilor de suport operativ au fost angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului.
Polițiștii brașoveni au acționat în cadrul dispozitivelor instituite la nivelul întregului județ, zilnic, cu peste 210 de forțe de ordine și peste 110 de autospeciale, iar în noaptea Învierii Domnului (rit ortodox) – cu peste 200 forțe și 100 de autospeciale.
De precizat este faptul că nu fost întâmpinate evenimente negative în planul ordinii și siguranței publice pe raza județului.
În perioada de referință au fost organizate 263 de acțiuni punctuale în zonele și mediile de interes. Efectivele de poliție au intervenit pentru gestionarea a 736 evenimente, dintre care 595 sesizări prin S.N.U.A.U. 112. Polițiștii au constatat comiterea a 1.215 contravenții, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de aproximativ 478.562 lei.
39 autori ai unor infracțiuni au fost prinși în flagrant, iar față de 25 de persoane au fost dispuse măsuri preventive privative de libertate.
În domeniul rutier, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul circulației (8 infracțiuni pentru consumul de alcool) și aplicate 862 sancțiuni contravenționale, dintre care 464 pentru depășirea limitei legale de viteză, 17 pentru nerespectarea prevederilor legale privind depășirea și 59 pentru nepurtarea centurii de siguranță.
Polițiștii au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 88 permise de conducere, dintre care 15 pentru alcool și 41 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise, fiind reținute și 33 certificate de înmatriculare.
● În perioada supusă raportării, forțele Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov au asigurat ordinea și siguranța publică în zona a 4 biserici de cult catolic și 25 de biserici de cult ortodox stabilite în competență, pe timpul activităților cu caracter religios, precum și pe timpul a 2 activități tradiționale și o manifestare cultural-artistică, angrenând în acest scop 120 de jandarmi. De asemenea, au fost luate măsuri de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul a 18 activități sportive, mobilizând în acest scop un efectiv de 134 de jandarmi.
S-au efectuat 101 acțiuni de patrulare pe raza stațiunilor montane, pe traseele turistice și pârtiile de schi, cu un efectiv de 219 jandarmi. Au fost efectuate 221 acțiuni de patrulare în cadrul dispoziivului curent de menținere a ordinii publice pe raza localităților din zona de responsabilitate, cu un efectiv de 467 jandarmi. A avut loc și o acțiune în cooperare cu lucrători ai AVPS Făgăraș, pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol, cu un efectiv de 3 jandarmi.
Pe timpul acțiunilor desfășurate, jandarmii brașoveni au aplicat 180 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.150 lei și au constatat un număr de 7 infracțiuni comise de 8 autori.
● Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov au verificat 96 agenti economici, astfel:
Unități de alimentație publică 28
Unități de desfacere 43
Unități de producție alimentară 8
Unități de depozitare 4
Unități de cazare 13
Nu au fost inregistrate evenimente deosebite ori situatii care să constituie un pericol pentru sănătatea publică. Totuși, deficiențe minore au fost constatate în 11 cazuri, motiv pentru care s-au aplicat tot atâtea sancțiuni contravenționale cu avertisment conform Ordonanței nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor.
Avertismentele s-au acordat pentru:
– personal angajat care nu a urmat cursurile de însușire a noțiunilor fundamentale de igienă în termenul legal – în cazul a 10 unități (3 de alimentație publică, 3 de desfacere și 4 unități de cazare)
– nerespectarea condițiilor privind depozitarea produselor alimentare – la o unitate de alimentație publică.
● În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2023, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov au efectuat controale în unități de alimentație publică (unități de producere a lactatelor și a produselor din carne, restaurante, pizzerii, unități fast-food, pensiuni), supermarketuri, piețe agroalimentare, depozite alimentare de origine animală și non-animală, precum și controale în trafic.
Pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane și a scrapiei a fost monitorizată mișcarea și destinația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării pe întregul traseu de la ferme/exploatații către abatoare sau centre de sacrificare autorizate.
În perioada de referință au fost sacrificați, la nivelul județului Brașov, 15.425 miei în unități autorizate sanitar-veterinar (abatoare) și 862 capete în punctele de sacrificare de la nivelul fermelor, în care a fost asigurată supravegherea sanitară veterinară și au fost respectate cerințele generale și specifice de igienă precum și cerințele privind bunăstarea animalelor.
S-au efectuat 219 controale în supermarketuri, magazine alimentare, pensiuni turistice, restaurante, unități tip catering, laboratoare de cofetărie, abatoare, unități de procesare lapte, unități de ambalare ouă.
În cadrul controalelor din piețele agroalimentare au fost verificați 21 de comercianți de carne de miel și 15 producători de produse lactate, precum și magazine alimentare și standuri de comercializare legume-fructe.
Au fost efectuate 75 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, verificându-se mijloace de transport produse alimentare, hrană pentru animale și transport animale vii.
În urma acestor controale au fost aplicate 15 amenzi în valoare de 70.600 lei, din care:
– 10 amenzi contravenționale conform HG 984/2005, în valoare de 59.200 lei, aplicate de DSVSA Brașov în unitățile de alimentație publică;
– 5 amenzi contravenționale conform HG 984/2005, în valoare de 11.400 lei, aplicate de DSVSA Brașov în urma controalelor în trafic;
S-au emis două ordonanțe de suspendare a activității în cazul unui centru de prelucrare lapte independent și a unui automat de vânzare lapte
S-au aplicat 51 de sancțiuni cu avertisment pentru încălcări minore ale legislației.
S-au reținut oficial 900 litri de lapte crud și 12,4 kg carne și produse din carne.
Au fost gestionate 4 alerte în sistemul SRAAF pentru:
Carne curcan origine Ungaria – salmonella
Roșii origine Turcia – pesticide
Mix pentru clătite origine Germania – pesticide
Porumb de floricele origine Turcia – aflatoxină.
● În perioada de referință, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a efectuat un număr de 37 acțiuni tematice de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale iar în urma verificărilor efectuate s-au constatat depășiri ale datei durabilității minimale sau datei limite de consum, nerespectarea condițiilor de păstrare/depozitare indicate de către producători privind temperatura de păstrare a produselor, lipsa informațiilor privind caracteristicile esențiale ale unor produse și condițiile de păstrare/depozitare, lipsa etichetelor cu elemente de identificare și caracterizare, lipsa informațiilor privind alergenii și lipsa declarației nutriționale/energetice, neindicarea prețului de vânzare, operatori economici care își desfășurau activitatea fără a deține acord de funcționare emis de către Primărie.
De asemenea, s-au desfășurat și 123 acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale în unitățile de alimentație publică și structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, magazine alimentare și nealimentare unde s-au constatat depășiri ale datei durabilității minimale sau datei limite de consum la unele produse alimentare, neafișarea prețului pe unitatea de măsură, nerespectarea condițiilor de păstrare/depozitare în cazul unor produse alimentare, produse preambalate fără elemente de identificare și caracterizare, condiții de păstrare/depozitare improprii, pâine fără informații privind caracteristicile esențiale, lipsa verificării mijlocului de măsurare ș.a.m.d.
În urma acțiunilor de control desfășurate, s-au aplicat 114 amenzi contravenționale în valoare de 401.500 lei și 68 avertismente, stabilindu-se și următoarele măsuri complementare:
– oprirea temporară de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de 10.554 lei
– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de 16.160 lei.