Ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfășurată la sediul Instituției Prefectului.

Pe ordinea de zi s-au aflat informări prezentate de directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Claudia Bularca, privind centrele de permanență din județ, recomandări pentru populație în caz de caniculă, evoluția cazurilor de COVID-19 în această lună la nivelul județului Brașov și recomandări pentru populație privind măsurile de protecție sanitară.

■ În județul Brașov funcționează 12 centre de permanență (7 fixe și 5 prin rotație) în care își desfășoară activitatea 85 de medici de familie și 73 de asistenți medicali. Dintre acestea, 3 centre sunt pe teritoriul municipiului Brașov.

În primul semestru al acestui an, în centrele de permanență din județul Brașov au fost acordate 16.504 consultații și 5.886 de persoane au beneficiat de diverse tratamente.

Centrele de permanență au program între orele 15:00 – 08:00 si 24 de ore în weekend și sărbători legale.

De menționat că în aceste centre de permanență serviciile medicale sunt acordate în mod gratuit tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asigurate sau nu.

■ Evoluția cazurilor Covid 19 in luna iulie 2022 în județul Brașov.

De la începutul lunii iulie se constată o creștere susținută a cazurilor de infecție cu SARS-COV-2 în județul Brașov. Astfel, incidența cumulată pe județ a crescut de la 0,5 ‰ la 2,74 ‰, în prezent existând în județ un număr de 1.781 de cazuri pozitive.

A crescut, însă, și numărul de testări, în prezent efectuându-se 4.500-5.000 teste pe săptămână.

Deși numărul de îmbolnăviri este destul de ridicat, numărul cazurilor grave care necesită internarea este destul de scăzut. Totuși, numărul persoanelor internate a crescut de la 30 la 93.

Numărul de persoane internate la ATI a crescut, de la începutul acestei luni, de la 2 la 4 persoane. În luna iulie 2022 au fost înregistrate 2 decese cauzate de COVID-19.

■ Recomandări de  prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2

Dată fiind creșterea numărului cazurilor de Covid-19 atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul celorlalte state, Institulul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:

– purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, atât cele închise cât și cele deschise, în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare;

– evitarea spațiilor aglomerate (închise sau deschise);

– respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

– aerisirea zilnică a încăperilor în care se desfășoară activități;

– rămânerea la domiciliu în cazul apariției simptomelor și contactarea medicului de familie în scopul îndrumării.

■ Recomandări generale privind protecția populației pe timpul caniculei

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul de preferat în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);

– Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;

– Nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariția șocului. Este bine ca în zilele cu temperaturi ridicate să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc)

– Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;

– Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);

– Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

– Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

– Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.