Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Ordinea de zi a cuprins prezentarea unei informări privind modul de soluționare a cererilor și sesizărilor care privesc drepturile bănești, depuse la Casa Județeană de Pensii Brașov, precum și stadiul recalculării dosarelor de pensii.
Câteva date din informarea prezentată de reprezentantul Casei Județene de Pensii Brașov:
– Valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.586 lei la 1.785 lei.
– Indemnizația socială pentru pensionari s-a majorat de la 1.000 lei la 1.125 lei.
– În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, care au domiciliul în România (persoanele care au locul de şedere/ reşedinţă obişnuinţă în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar) şi ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, astfel:
- a) în cuantum de 1000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
- b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1501 lei şi 2.000 lei, inclusiv;
- c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv.
– Casa Județeană de Pensii Brașov a demarat procesul de atribuire a biletelor de tratament balnear prin unitațile de tratament aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice. Stațiunile pe care le deține Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă “T.B.R.C.M.” S.A., sunt: 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Covasna, Geoagiu Băi, Olănești, Pucioasa, Sărata Monteoru.
– Evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării
Pensiile din sistemul public de pensii, cuvenite sau aflate în plată sau care urmează să fie stabilite până la 1 septembrie 2023, vor fi evaluate în baza unei proceduri reglementate printr-un ordin al Ministerului Muncii. Evaluarea pensiilor implică, între altele, crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost valorificate la calculul drepturilor de pensie, cuvenite sau aflate în plată.
În prezent, în toate casele teritoriale de pensii din România, inclusiv la Brașov, se desfășoară o amplă acțiune de verificare/completare/pregatire/transpunere în format elecronic, adică de evaluare a tuturor dosarelor de pensii în vederea