Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a convocat astăzi prima ședință a Comisiei mixte de implementare și adaptare la nivelul județului Brașov a Planului național comun de acțiune pentru creștere gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
Din această comisie fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului Județul Brașov, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Brașov, Consiliului Județean Brașov, Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei municipiului Brașov, Primăriei municipiului Săcele și Primăriei municipiului Făgăraș.
De asemenea, la propunerea prefectului Mihai Cătălin Văsii, în comisie vor fi cooptați și reprezentanți ai Centrulul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov și Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
La ședința de astăzi s-au discutat aspecte privind monitorizarea Planului Teritorial Comun de acțiune la nivelul județului Brașov pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul de învățământ 2022 – 2023
La finalul ședinței, prefectul Mihai Cătălin Văsii a declarat: „Asigurarea unui climat de siguranţă în mediul şcolar din județul Brașov reprezintă una dintre preocupările mele constante. În acest sens, am inițiat, de exemplu, proiectul-pilot vizând derularea unei campanii de conștientizare în rândul elevilor a pericolului reprezentat de consumul și comercializarea drogurilor, campanie ce vizează, în primul an, aproximativ 15.000 de elevi din județ. În privința activității Comisiei mixte, îmi propun să avem întâlniri lunare sau chiar mai dese dacă situația o va impune, iar dacă există propuneri de îmbunătățire a Planului Teritorial Comun de acțiune la nivelul județului Brașov pentru creşterea gradului de siguranţă în școli, sunt deschis să îl modificăm. Vom solicita unităților administrativ-teritoriale să transmită, în regim de urgență, situația clădirilor în care se desfășoară activități școlare și la care s-au efectuat modificări structurale de natură a necesita autorizare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De asemenea, vom lucra la actualizarea permanentă a listei clădirilor în care se desfășoară activități instructiv-educative în unitățile administrativ-teritoriale din județul Brașov, întrucât sunt destule situații în care activitatea școlară se mută dintr-un corp de clădire în altul”.
***
În altă ordine de idei, Instituția Prefectului Județul Brașov a transmis, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Brașov, o adresă referitoare la aplicarea unitară la nivelul județului Brașov a prevederilor legale privind o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, având în vedere că a fost semnalată existența în unele instituții de învățământ preuniversitar a unor aparate de distribuire a anumitor produse neconforme cu legislația în vigoare.
Astfel, în sensul prevederilor Legii nr. 123 din 27.05.2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, sub denumirea aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se înţelege un aliment cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Actul normativ amintit anterior se aplică în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare, inclusiv centrele de vacanţă, unităţi ce asigură servicii similare, creşele şi unităţile destinate găzduirii elevilor după terminarea programului şcolar. În incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevăzută și aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății Publice nr. 1563 din 12.09.2008,
Distribuirea produselor neconforme în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov va fi sistată în regim de urgență.