Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Brașov – la datorie, cu efective sporite, în minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei și de Ziua Națională a României

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei și de cea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, peste 1.000 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov se vor afla în teren și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale și protejarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Zilnic, în medie, aproximativ 200 de polițiști din cadrul structurilor de poliție ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, luptători din cadrul structurii pentru acțiuni speciale, precum și din cadrul altor servicii operative vor acționa pentru a se asigura un climat corespunzător de ordine și siguranță publică și pentru menținerea gradului de siguranță rutieră.
În perioada 29 noiembrie-3 decembrie, la nivelul județului Brașov vor fi constituite aproximativ 450 de patrule auto, ce vor acționa pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente, care ar putea afecta liniştea localnicilor ori a turiștilor, dar şi pentru a interveni în cazul unor sesizări de comitere a faptelor antisociale.
Cei aproximativ 200 de polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră vor monitoriza traficul rutier pe drumurile naționale, județene și în zonele în care vor fi aglomerări generate de evenimentele publice specifice acestei perioade.
Pe drumurile care converg către stațiunile montane sau alte zone turistice vor fi amplasate aparatele radar, viteza excesivă fiind una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii rutieri vor fi efectuate controale în trafic pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului ori a altor substanțe interzise de lege.
De asemenea, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov vor acționa atât independent, cât și alături de polițiști, pentru a veghea la siguranța cetățenilor și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
În aceste zile, jandarmii se vor afla în zone aglomerate, în spațiile de desfășurare a evenimentelor cultural-artistice și religioase, precum și în stațiunile montane și zonele turistice.
În perioada minivacanței au fost constituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni în mod operativ la evenimentele sesizate prin intermediul sistemului 112.
Jandarmii montani sunt și ei la datorie și pregătiți să intervină în cazul în care cetățenii și turiștii au  nevoie de sprijinul lor, având în vedere că în toate stațiunile montane se preconizează un mare aflux de turiști.
Aproximativ 300 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov vor fi prezenți pe raza județelor Brașov, Sibiu și Covasna, pentru asigurarea ordinii publice la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României, precum și la deschiderea oficială a Târgului de Crăciun din municipiul Brașov și la competițiile sportive care vor avea loc la  Patinoarul Olimpic din municipiul Brașov. De asemenea, în toată perioada minivacanței, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Brașov vor executa misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice în sistem integrat, pe raza județelor de competență.
Peste 130 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov sunt pregătiți să intervină zilnic, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor. În acest sens, sunt pregătite peste 70 de mijloace tehnice, dintre care 20 de echipaje de stingere, precum și 13 echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.
Pe linie preventivă, în această perioadă, pompierii au derulat controale la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, acțiunile de control vor continua la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.
Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Brașov vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri. Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Brașov sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.
În contextul minivacanței de 1 Decembrie și al creșterii frecvenței evenimentelor publice, Centrul Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane va intensifica promovarea mesajelor antitrafic atât în mediul online, cât și în cadrul întâlnirilor directe adresate persoanelor vulnerabile, aflate în situație de risc, precum și populației în ansamblu.
În vederea prevenirii unor accidente sau a altor evenimente nedorite, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament civilizat, să evite implicarea în conflicte, să supravegheze copiii și bunurile personale. De asemenea, le adresăm rugămintea să respecte indicațiile și recomandările forțelor de ordine. În caz de nevoie sau dacă au asistat la comiterea unei fapte antisociale sau au cunoștință despre aceasta, sunt rugați să ia legătura cu cel mai apropiat poliţist sau jandarm sau să apeleze Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.
Vă dorim sărbători liniștite și în siguranță!
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!