Videconferință pe tema măsurilor de intervenție, în sistem integrat, pentru combaterea efectelor caniculei

  • Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, chestor de poliție Valentin Flucuș, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, col. Lucian Marciu, precum și reprezentanți ai conducerilor Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării Mobile de Jandarmi, UPU-SMURD, Serviciului Public Județean Salvamont, Crucii Roșii Filiala Brașov, Inspectoratului Teritorial de Muncă Brașov și Companiei Apa Brașov au participat astăzi la videoconferința cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat dr. Raed Arafat, pe tema măsurilor de intervenție, în sistem integrat, pentru combaterea efectelor caniculei.

„Am organizat această videoconferință pentru a actualiza datele legate de informarea meteorologică și pentru a putea să coordonăm integrat măsurile stabilite în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, astfel încât să putem gestiona cum se cuvine situația la nivelul întregii țări și să putem interveni în sprijin de la nivel central acolo unde situația o impune. (…) Solicit instituțiilor prefectului să discute cu toți primarii, cu toate autoritățile de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, pentru a se desfășura activități de informare și prevenție, cu sprijinul organizațiilor non-guvernamentale și serviciilor voluntare pentru situații de urgență, astfel încât cetățenii conștientizeze pericolele generate de temperaturile extreme și de arderile necontrolate de vegetație”, a spus premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Secretarul de stat dr. Raed Arafat a rezumat acțiunile întreprinse pentru prevenirea și combaterea efectelor caniculei, precizând că la nivelul întregii țări s-au stabilit ieri 923 de puncte de prim-ajutor și hidratare și s-au executat 244 misiuni de patrulare în mediul rural pentru conștientizarea riscului generat de temperaturile mari. În cursul zilei de ieri s-a întregistrat o suprafață mare afectată de arderi necontrolate de vegetație, respectiv 1.207 hectare. Au fost executate 54 de controale de prevenire și aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în cuantum de 74.000 de lei.

  • La nivelul județului Brașov, ieri a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care s-a adoptat Hotărârea nr. 77/2022, privind

măsurile de prevenire a apariției unor situații de urgență, precum și pentru limitarea acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare la nivelul județului Brașov. De asemenea, în județul Brașov este în vigoare Planul de măsuri pentru prevenirea și atenuarea efectelor caniculei și secetei prelungite pe perioada sezonului estival 2022, aprobat în data de 06.06.2022.

  • Anexa 1 a Hotărârii nr. 77/2022 a CJSU Brașov, cuprinzând măsurile generale de prevenire a apariției unor situații de urgență, precum și pentru limitarea acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare la nivelul județului Brașov este disponibilă aici