Videoconferință cu miniștrii Afacerilor Interne, Educației și Dezvoltării

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi la ședința de lucru, în format videoconferință, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, ministrului Educației, Ligia Deca, și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltan, cu instituțiile prefectului.
La videoconferința organizată de Ministerul Afacerilor Interne au mai fost prezenți, din partea județului Brașov, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, șeful Inspectoratului de Poliție Județean, chestor de Poliție Valentin Flucuș, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, col. Lucian Marciu, prim-adjunctul inspectorului-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu”, col. Gheorghiță-Stelian Trotuș, șeful Serviciului Ordine și Siguranță Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov, col. Nicolae Tonie, inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Florin Tripșa, și inspectorul-șef al Inspectoratului Județean în Construcții, Liviu Nicolae Firăstrău.
Principalele teme de discuție au fost:
– Implementarea proiectelor depuse de structurile Ministerului Afacerilor Interne, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul în care aceste structuri au depus 98 de proiecte în valoare de peste 157 de milioane de euro, în cadrul apelurilor PNRR deschise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
– Informare privind programele de finanțare deschise pe problematica riscului seismic.
– Situația clădirilor în care își desfășoară activitatea unitățile din sistemul de învățământ, în contextul manifestărilor seismice din ultima perioadă.
Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii: „Am informat că, din datele centralizate de Inspectoratul Școlar Județean, în județul Brașov nu există clădiri în care își desfășoară activitatea unități din sistemul de învățământ și care să fie încadrate în clasa I de risc seismic, însă nu cunoaștem dacă toate aceste date au la bază expertize tehnice în vederea încadrării clădirilor respective într-o clasă de risc seismic. De aceea, am solicitat primăriilor din județ să facă demersuri pentru începerea procedurilor de expertizare tehnică a clădirilor în care funcționează unități de învățământ care nu au beneficiat de această expertiză. Este de menționat că, potrivit Legii 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, în categoriile de cheltuieli care se pot finanța de la bugetul de stat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat se includ și cele pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție”.