Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, celebrată la Brașov

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 a fost marcată astăzi la Brașov printr-o ceremonie militară și religioasă organizată de Instituția Prefectului și Garnizoana Brașov la Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă.
Au participat prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii,  reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, comandantul Garnizoanei Brașov, col. Ilie-Marian Dragomir, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, asociații din municipiul Brașov, public.
„Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii necomuniste, încarcerarea persoanelor din toate categoriile sociale. Ca un exemplu, jumătate din liderii politici și religioși care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri au fost întemnitați după 1944. Se poate estima că cifra victimelor directe ale represiunii comuniste se ridică la peste 2 milioane de persoane.
Represiunea comunistă a fost o lovitură teribilă dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi. Cu atât mai mult se cuvine să-i onorăm, cu recunoștință, pe aceia care au avut curajul să i se opună, să lupte pentru libertate, adevăr, dreptate, demnitate și să sufere pentru valorile și principiile democratice. Statura morală a foștilor deținuți politici este un exemplu pentru generația noastră și pentru generațiile mai tinere, este un reper de curaj și onoare care trebuie să ne ghideze pe toți.
Să ne înclinăm în fața acestor oameni care au suferit și s-au jertfit pentru ideile și convingerile lor și să ne amintim de datoria pe care o avem de a acționa astfel încât orori precum cele ale regimului comunist să nu se repete în România”, a spus, în mesajul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii.