Ziua Verde a Cartofului: tradiția acestei culturi în județul Brașov continua, în ciuda vremii și a vremurilor

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a răspuns invitației de a fi prezent la cea de-a 45-a ediție a evenimentului „Ziua Verde a Cartofului”, organizat de Federația Națională „Cartoful” din România și Clubul Fermierilor Români.
Tema principală a sesiunii organizate cu acest prilej a fost abordarea strategică și integrată a măsurilor de relansare a sectorului de cartof la nivel național și contribuțiile Guvernului, ale fermierilor și ale cercetării din România la relansarea acestui sector.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mediului universitar, oficiali locali, reprezentanți ai institutelor de cercetare-dezvoltare și ai stațiunilor de cercetare agricolă, alături de lideri în domeniul tehnologiilor inovative pentru agricultură, reprezentanți ai altor asociații de fermieri din România, partenerii educaționali ai programului și reprezentanți mass-media cu profil agricol și de business.
În alocuțiunea susținută cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a declarat: „Cultura cartofului are o îndelungată tradiție în județul Brașov, tradiție care continuă în ciuda tuturor greutăților, a vremii și vremurilor. Cred că în județul nostru încă se face performanță și încă există exemple de bună practică în producția cartofului. Mai cred că un program de dezvoltare sau relansare a acestui sector agricol trebuie să pornească de la dumneavoastră, fermierii, pentru că dumneavoastră sunteți specialiști în domeniu.
Vedem cu toții ce se întâmplă cu hrana pe plan mondial, mai ales acum, după agresiunea rusă în Ucraina. Există un paradox pe care nu vreau să-l dezvolt, ci doar îl enunț: anual, în lume se irosesc 1,3 miliarde de tone de alimente; în același timp, circa 800 de milioane de oameni au fost afectați de foamete anul trecut, după cum indică ultimul raport ONU privind securitatea alimentară. Pe de altă parte, este din ce în ce mai evident că hrana devine o armă strategică, de aceea este extrem de important ca pentru o țară să își asigure cât mai mult din necesarul de bază din resurse proprii.
Din fericire, România are potențialul agricol de a-și acoperi integral necesarul de bază și de a asigura cantități mari la export. Din nefericire, nu valorificăm în măsură semnificativă acest potențial. Avem nevoie de irigații, de depozite, de stimularea investițiilor în unități de procesare, astfel încât să creștem valoarea adăugată a produselor agricole. Evident, și a cartofului. Doar în acest fel vom putea reduce importurile, iar suprafețele cultivate cu cartof vor crește. Dar sunt lucruri pe care dumneavoastră le știți mai bine decât mine și nu mă îndoiesc că le veți dezbate și cu această ocazie.
Vă doresc succes și să vă simțiți bine la Brașov!”