Rezultatele controalelor efectuate în perioada Sărbătorilor Pascale, prezentate în ședința Colegiului Prefectural

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii a prezidat astăzi, alături de d-na subprefect Ariana Oana Bucur, ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi Raportul privind implementarea Hotărârii Colegiului Prefectural Brașov nr. 1/2024 – Programul pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale 2024.
Raportul a fost prezentat de conducerile Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcției de Sănătate Publică Brașov.
► Astfel, în perioada de referință (28.03 – 07.05.2024), la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, peste 1.200 de polițiști au fost angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului.
Polițiștii brașoveni au acționat în cadrul dispozitivelor instituite la nivelul întregului județ, zilnic, cu peste 200 de forțe de ordine și peste 110 de autospeciale, iar în noaptea Învierii Domnului (rit ortodox), cu peste 300 forțe.
De asemenea, pentru menținerea climatului de ordine publică, s-a acționat în mod integrat, alături de efective ale Jandarmeriei și Poliției Locale, în zona adiacentă lăcașurilor de cult, unde s-au desfășurat slujbe religioase, cât și în zonele turistice, zonele de agrement, centrele comerciale, piețe sau în alte locuri aglomerate.
De precizat este faptul că nu s-au constatat evenimente negative în planul ordinii și siguranței publice pe raza întregului județ.
Activitățile desfășurate de efectivele de Poliție s-au concretizat în următorii principali indicatori:
– Au fost organizate 265 acțiuni punctuale în zonele și mediile de interes.
– Efectivele de poliție au intervenit pentru gestionarea a 735 evenimente, dintre care 626 sesizări prin S.N.U.A.U. 112.
– Polițiștii au constatat comiterea a 2.182 contravenții, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de aproximativ 1.063.581 lei.
– 45 autori ai unor infracțiuni au fost prinși în flagrant, iar față de 18 au fost dispuse măsuri preventive privative de libertate.
– În domeniul rutier, au fost constatate 54 infracțiuni la regimul circulației (8 infracțiuni pentru consumul de alcool).
Polițiștii au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 223 permise de conducere, dintre care 62 pentru consumul de alcool și 69 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise, 5 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise, respectiv 87 pentru alte abateri la regimul rutier, fiind reținute și 111 certificate de înmatriculare.
► În vederea asigurării ordinii şi liniştii publice în perioada supusă raportării, Inspectoratul de Jandarmi Județean Braşov a desfășurat următoarele activităţi:
– Asigurarea măsurilor de ordine şi siguranță publică prin organizarea a 13 misiuni cu un efectiv de 102 jandarmi, în zona a 3 biserici de cult catolic şi 11 biserici de cult ortodox, stabilite în competenţă, pe timpul activităților cu caracter religios care au presupus un număr mare de participanţi
– Asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul a 3 activități promoțional-comerciale şi 5 manifestări cultural-artistice organizate în zona de responsabilitate, cu un efectiv de 54 jandarmi;
– Asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul a 28 competiții sportive desfăşurate în perioada de referință, cu un efectiv de 147 jandarmi;
– Asigurarea măsurilor de ordine şi siguranță publică pe timpul a 5 manifestații de protest desfășurate în perioada de referință, cu un efectiv de 19 jandarmi;
– 190 acţiuni de patrulare pe raza stațiunilor montane, pe traseele turistice şi pârtiile de schi din zona acestora, cu un efectiv de 385 jandarmi;
– 329 acţiuni de patrulare în cadrul dispozitivului curent de menţinere a ordinii publice, pe raza localităţilor din zona de responsabilitate, cu un efectiv de 952 jandarmi;
– Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol pe cursul, râului Olt s-au executat 5 acțiuni în cooperare cu organele piscicole (lucrătorii AVPS Făgăraş) și 24 acțiuni punctuale cu 69 de jandarmi.
– Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului cinegetic s-au executat 16 acțiuni punctuale cu 36 de jandarmi.
– Pe linia prevenirii şi combaterii infracționalității în zone criminogene s-au executat 91 acțiuni (de tip BLOCADA) cu 199 de jandarmi
Pe timpul activităților desfășurate, efectivele de jandarmi au aplicat 1.595 sancțiuni contravenționale în valoare de 336.200 lei şi au fost constatate un număr de 11 infracțiuni săvârșite de 24 autori.
► Conform datelor furnizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, în perioada de referință, în județul Brașov, au fost sacrificați 2.087 miei în 2 unități autorizate sanitar veterinar (abatoare) și 863 capete în punctele de sacrificare de la nivelul fermelor, în număr de 7, în care a fost asigurată supravegherea sanitară veterinară și au fost respectate cerințele generale și specifice de igienă, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor.
Echipele mixte de control au efectuat în total 264 acțiuni în unități de alimentație publică, supermarketuri, magazine alimentare, pensiuni turistice, restaurante, unități de tip catering, laboratoare de cofetărie, abatoare de carne roșie, unități de procesare a laptelui, unități de ambalare ouă, precum și în piețe agroalimentare (în cadrul acestora au fost verificați 21 comercianți de carne de miel și 16 producatori de produse lactate, precum si magazine alimentare și standuri de comercializare legume-fructe). De asemenea, au fost efectuate controale in trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, verificându-se mijloace de transport produse alimentare, hrană pentru animale și transport animale vii.
În urma acestor controale au fost aplicate 11 amenzi în valoare totală de 202.400 lei și au fost emise 51 de avertismente pentru încălcări minore ale legislației. De asemenea, au fost emise: 1 Ordonanță de sistare a activității pentru un centru independent de prelucrare lapte și 1 Ordonanță de sistare a activității în cazul unui automat de vânzare lapte. Au fost reținute 63 kg produse alimentare de origine animală și 810 kg de carne de pasare și ouă.
Au fost gestionate 4 alerte în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje pentru:
– carne de pasăre (rață) origine Polonia infestată cu salmonella enteritidis, fiind blocată de la comercializare o cantitate de 10.486 kg, în vederea retragerii de către producător;
– carne de pasăre (pui) origine Romania: 90.000 kg în vrac
– nuggets de pui origine Germania, infestare cu salmonella, cantitate 101 kg, incinerată.
► În perioada 28.03.2024-07.05.2024, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a efectuat un număr de 82 acțiuni tematice de control, în urma cărora s-au aplicat 83 amenzi contravenționale în valoare de 273.000 lei și 76 avertismente, stabilindu-se și următoarele măsuri complementare: oprirea temporară de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de 152.052 lei și oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de 15.958 lei.
►În intervalul de referință, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Brașov au verificat 91 de agenți economici, respectiv unități de alimentație publică, unități de desfacere, unități de producție alimentară, unități de depozitare și unități de cazare.
Nu au fost înregistrate evenimente deosebite ori situații care să constituie un pericol pentru sănătatea publică. Totuși, deficiențe au fost constatate în 8 cazuri, aplicându-se 6 avertismente și 2 amenzi contravenționale. Amenzile s-au aplicat în ambele cazuri pentru unități de tip restaurant și au însumat 3.200 lei. Motive: deficiențe care vizau neîntreținerea în stare corespunzătoare de curățenie a suprafețelor de lucru și a tuturor spațiilor.