Raportul privind controalele efectuate în sezonul estival 2023

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi Raportul privind implementarea Hotărârii nr. 2/2023 a Colegiului Prefectural Brașov privind Programul pentru asigurarea ordinii publice și a stării de sănătate a populaţiei în perioada sezonului estival 2023.
Raportul a fost prezentat de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov și Direcției de Sănătate Publică Brașov.
În perioada sezonului estival, efective ale Inspectoratului de Poliție Județean Brașov din segmentul operativ au acționat în cadrul dispozitivelor instituite la nivelul intregului judet, media zilnică fiind de aproximativ 170 de forțe de ordine.
Activitățile desfășurate de efectivele de poliție s-au concretizat în următorii principali indicatori:
Pe palierul asigurării ordinii și linistii publice
9.574 interventii efectuate;
3.771 acțiuni organizate;
51 de acțiuni preventive desfășurate;
475 de autori ai unor infracțiuni prinși în flagrant;
151 ordine de protecție emise;
268 măsuri preventive dispuse;
În domeniul rutier
În perioada de referință au fost constatate 450 infracțiuni la regimul circulației și aplicate 20.081 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.795 pentru consumul de alcool, 5.714 pentru depășirea limitei legale de viteză, iar 12.572 pentru încălcarea altor prevederi legale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de peste 6.596.230 lei.
Politiștii au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 2.124 permise de conducere, dintre care 479 pentru alcool, 509 pentru depășirea vitezei maxime legale admise, 60 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise și 1.076 pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniu.
În domeniul contravențional
Au fost constatate 23.650 de contravenții, valoarea amenzilor contravenționale aplicate fiind de 8.610.832 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 106.819 lei.
În timpul sezonului estival efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov au desfășurat un număr de 2.086 misiuni, ponderea cea mai mare deținând-o cele de menținere a ordinii publice. Astfel, au fost executate 1.545 misiuni de acest gen, în cadrul cărora au fost desfășurate 504 patrule mixte cu polițiști din cadrul IPJ Brașov (387 în mediul urban și 117 în mediul rural), 1.193 patrule de jandarmi în sistem integrat (471 în mediul urban, 237 în mediul rural, 446 patrule de jandarmi în stațiuni și pe traseele montane din zona de competență și 39 patrule în zona instituțiilor de învățământ din zona de competență).
Au mai fost desfășurate în cadrul acestui indicator 288 acțiuni punctuale în medii și zone cu potențial criminogen, în cadrul acțiunii BLOCADA, organizată la nivel național.
Au fost asigurate măsuri de ordine pe timpul desfășurării a 265 manifestări publice, din care: 10 manifestații de protest, 118 manifestări cultural-artistice, promoționale, religioase, etc., 43 manifestări sportive, 3 activități cu caracter oficial desfășurate în zona de responsabilitate de delegații române și străine, 74 acțiuni de protecție antiteroristă și 17 acțiuni pe timpul organizării examenelor organizate de Ministerul Educației. Pe timpul acestor activități nu au fost înregistrate evenimente de natură să ducă la tulburarea ordinii publice.
De asemenea, în perioada estivală s-au mai desfășurat 89 acțiuni în cooperare cu structurile semnatare ale protocoalelor/planurilor de cooperare/colaborare și au fost puse în aplicare un număr de 187 mandate de aducere în instanță emise de organele judiciare din județul Brașov.
Pentru îndeplinirea misiunilor de mai sus, IJJ Brașov a acționat, în medie, cu aproximativ 33 jandarmi pe zi, folosind aproximativ 6 autovehicule/zi.
În perioada de referință au fost desfășurate și 14 acțiuni de intervenție preventivă la instituțiile de învățământ, în tabere de copii, cu ocazia desfășurării unor adunări publice, precum și pe traseele turistice din zona montană a județului Brașov.
Pe timpul misiunilor îndeplinite, efectivele de jandarmi au constatat 48 infracțiuni (23 cu 26 autori de către patrulele de jandarmi, 25 cu 28 autori de către patrulele mixte) și au aplicat 1.186 sancțiuni contravenționale (din care 626 avertismente scrise și 560 amenzi în valoare de 519.300 lei).

În perioada sezonului estival 2023, Direcția de Sănătate Publică Brașov a efectuat 262 controale după cum urmează:
7 controale in tabere scolare
60 controale în unități de cazare și unități similare taberelor, dintre care 5 recontroale pentru verificarea remedierii deficiențelor constatate anterior și îndeplinirii termenelor acordate
155 controale în unități cu profil alimentar
40 controale in domeniul apelor de îmbaiere (bazin de înot, piscine, ștranduri)
În urma controalelor au fost aplicate 33 sancțiuni, din care :
15 amenzi, în valoare totală de 84.200 lei – aplicate conform HG 857/2011
14 avertismente, aplicate în conformitate cu OUG nr. 2/2001
4 suspendări de activitate (2 restaurante, 1 hotel, 1 sursă de apă proprie)
Dintre sancțiunile de mai sus, clasificarea pe domenii relevă cu prioritate sancțiuni pe domeniul alimentar (9 amenzi în valoare de 65.000 lei, 2 avertismente și 2 suspendări de activitate). În acest sector au fost înregistrate și 6 alerte pe Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, din care 4 toxiinfecții alimentare, 1 caz de sindrom hemolitic uremic la un copil de 1 an și 1 alertă pentru un supliment alimentar neconform cu proveniență externă (Polonia).
Unități la care s-au înregistrat toxiinfecții alimentare :
Complex Bella Vista Predeal – amendă și suspendare activitate (redeschis la data prezentei informări)
Restaurant Eden Predeal – amendă
Complex Cheile Grădiștei Moieciu – 2 amenzi și 2 suspendări de activitate (redeschis la data prezentei informări)
Hotel Maridor Zărnești – amendă și suspendare activitate (unitate închisă la data curentă).
În domeniul taberelor si turismului (cazare) au fost aplicate 5 avertismente și 4 amenzi cu valoare totala de 7.200 lei. Sancțiunile s-au aplicat cu preponderenta pentru lipsa fișelor de aptitudini sau a certificatelor de însușire a NFI de către personalul angajat.
Pentru domeniul apelor de îmbăiere, s-au aplicat 7 avertismente și 2 amenzi în valoare de 12.000 lei. În cadrul controalelor au fost recoltate 35 de probe ape de îmbăiere care au fost analizate în laboratorul DSP Brașov din punct de vedere bacteriologic și chimic. Din cele 35 probe recoltate, 9 au ieșit necorespunzătoare, pentru nerespectarea nivelului de clor sau pentru criterii microbiologice (4 probe cu nivel de clor sub limita admisăț, 2 cu nivel de clor peste limită, 3 probe necorespunzatoare din punct de vedere microbiologic: Escherichia Coli, Pseudomonas la o unitate din Predeal, NTG). S-a recomandat remedierea deficiențelor, precum și repetarea probei de apă de piscină. La repetarea probelor, acestea au ieșit corespunzatoare bacteriologic.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov a efectuat 256 controale în unități de tip restaurant, catering, fast-food, laboratoare de cofetărie și patiserie, cofetării, supermarketuri, depozite alimentare, magazine alimentare, tabere, pensiuni.
În urma controalelor s-au aplicat 49 de sanctiuni contravenționale în valoare de 443.400 lei și s-a dispus o suspendare de activitate.

Echipe ale Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov au efectuat, în sezonul estival 2023, un număr de 445 de acțiuni de control în unitățile de alimentație publică și structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, magazine alimentare și nealimentare unde s-au constatat următoarele deficiențe:
• condiții de cazare necorespunzătoare: lipsa unor saltele de protecție, lipsa mapelor cu servicii suplimentare, folosirea unor mese de televizor cu vopsea decojită
• nu se respectau condițiile de păstrare/depozitare indicate de către producători privind temperatura de păstrare a produselor
• vitrine frigorifice neigenizate, cu strat grosier de gheață și resturi alimentare
• comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice, modificări ale aspectului, consistență moale și zone cu mucegai
• lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
• produse alimentare cu data-limită de consum depășită
• comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul și data-limită de consum
• lipsa de la raft a prețurilor produselor
• existența unor condiții de depozitare necorespunzătoare, cu curățenie deficitară
• lipsa informațiilor referitoare la ingredientele cu potențial alergen pe listele de meniu
• folosirea unor echipamente de gătire (aragaz, hotă, cuptor) neigienizate, cu urme de uzură, grăsime solidificată, arsură în strat masiv
• lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului utilizat
• existența pavimentului neigienizat
• utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale
• lipsa afișării programului de funcționare
• operatori fără acordul de funcționare emis de către Primărie.
De asemene, în contextul acțiunilor privind controlul centrelor destinate persoanelor vârstinice, cu dizabilități și cele destinate copiilor, în perioada 10.07.2023-14.07.2023 Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorilor Brașov a verificat 52 operatori economici.
În urma acțiunilor de control s-au aplicat 265 avertismente și 545 amenzi contravenționale în valoare de 2.440.700 lei, stabilindu-se următoarele măsuri:
• oprirea temporară de la comercializare a produselor alimentare în valoare de 20.280 lei;
• oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare în valoare de 148.611 lei.
• oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor în cazul a 46 operatori economici.