Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a convocat astăzi o întâlnire cu conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov și cu primarii și alți reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ, având ca temă rolul asistenței medicale comunitare în actuala epidemie de rujeolă.
Prefectul Mihai Cătălin Văsii: „În cadrul întâlnirii s-au prezentat contextul epidemiologic și situația epidemiei de rujeolă în județul nostru, rezultatele campaniei de vaccinare ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), aspecte legislative privind vaccinarea și asistența medicală comunitară. De asemenea, întâlnirea a avut ca scop conștientizarea autorităților locale în ceea ce privește atribuțiile lor pe linia protejării stării de sănătate a populației din comunitățile pe care le administrează și necesitatea formării și angajării de asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari în localitățile în care există comunități vulnerabile. Este imperios necesar ca numărul acestora să crească și, de asemenea, să intensificăm și să diversificăm campania de informare referitoare la importanța vaccinării ROR”.
► Conform materialului prezentat de DSP Brașov, în condițiile în care unui dintre obiectivele Planului național de acţiune pentru eliminarea rujeolei și rubeolei şi a Instrucţiunii privind vaccinarea ROR este atingerea şi menţinerea unor acoperiri vaccinale peste 95% la vaccin cu componente rubeolică şi rujeolică, în județul Brașov acoperirea vaccinală ROR cu 2 doze este de doar 57,69%. Se observă o scădere a numărului de vaccinări ROR comparativ cu situația dinaintea pandemiei de COVID-19, pe fondul unei mari reticențe sau împotriviri la vaccinare îndeosebi în comunitățile defavorizate, care sunt și cele mai expuse riscului îmbolnăvirii și transmiterii virusului rujeolic. Astfel, dacă în 2019 în județul Brașov s-au înregistrat 12.136 vaccinări ROR, în 2021 numărul acestora a scăzut la 8.011.
În anul 2023 s-au înregistrat 8.888 vaccinări ROR în județ, dintre care 2.426 în trimestrul al IV-lea, în creștere comparativ cu același trimestru din 2022 (1.651 vaccinări), dar .
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, județul Brașov ocupă locul al doilea la nivel național în privința incidenței rujeolei, la data de 28 ianuarie a.c. fiind înregistrate, în total, 892 cazuri confirmate și o incidență de 161,90 la 100.000 de locuitori (pe primul loc – județul Mureș, cu o incidență de 164/100.000 locuitori). La aceeași dată, pe plan național fuseseră notificate 4.205 cazuri de rujeolă.
Dintre cazurile confirmate în județul Brașov, 112 au fost la copii cu vârste sub un an, 397 – la copii cu vârste de 1- 4 ani, iar 233 – la copii cu vârste între 5 și 9 ani.
90,34% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
► Legislația prevede faptul că în subordinea autorităților executive ale administrației publice locale din unitățile administrativ-teritoriale care deservesc o populație cu cel puțin 500 de persoane vulnerabile din punct de vedere medical, social sau economic se pot înființa centre comunitare integrate. În centrul comunitar integrat este obligatoriu ca personalul minim să fie format din asistent medical comunitar și asistent social. De asemenea, în comunităţile cu peste 700 de membri de etnie romă, autoritățile locale pot înființa un post de mediator sanitar.
În județul Brașov există în acest moment doar 2 asistenți medicali comunitari și 6 mediatori sanitari.