„Pactul pentru tineri” a ajuns la Brașov

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a participat astăzi la dezbaterea organizată la Centrul Cultural „Reduta” din Brașov în cadrul programului național „Pactul pentru Tineri” ce are drept scop reducerea abandonului școlar.

Evenimentul a fost onorat de prezența ministrei Educației, Ligia Deca, ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea, președintei Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, Cristina Chiriac, șefului Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu, precum și a reprezentanților Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Agenției Naționale Antidrog, UNICEF, Consiliului Județean Brașov, ai altor parteneri ai proiectului și ai unor instituții locale.

Prefectul Mihai Cătălin Văsii: „Implicarea timpurie a copiilor în muncă, sărăcia, nivelul redus de educație în familie reprezintă riscuri majore de abandon școlar. Un alt risc de părăsire a școlii îl reprezintă și climatul de la clasă și din instituția de învățământ, atitudinile discriminatorii sau agresive ale colegilor, de exemplu. Pentru gestionarea unor asemenea situații și a problemelor create de elevi cu tulburări de comportament eu am constituit la nivelul Instituției Prefectului Județul Brașov un grup de lucru în care sunt reprezentate mai multe instituții locale. În cadrul acestui grup de lucru analizăm evoluțiile cazurilor pe care le avem în atenție, de manifestări agresive ale elevilor, de bullying și marginalizare a minorilor; discutăm, de asemenea, despre cum este mai bine să fie abordate cazurile noi, precum și despre acțiuni de prevenire a unor asemenea situații.

Riscul de abandon școlar este o problemă a întregii societăți, de aceea este lăudabil că, alături de instituții ale statului de la nivel central și local, există multe organizații nonguvernamentale care se implică pentru a reduce amploarea acestui fenomen.

În acest context, nu pot decât să felicit Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin pentru lansarea și derularea Pactului pentru tineri. Programul este extrem de important atât pentru miza sa, cât și pentru faptul că a reușit să coalizeze atâția parteneri puternici și dedicați, atât din zona guvernamentală, cât și din cea nonguvernamentală, care au înțeles să răspundă cu responsabilitate pentru a găsi soluții la această problemă”.