Reguli clare privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov

Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a susținut, o conferință de presă având ca subiect Procedura privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov.

„Procedura pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat-o ieri în unanimitate se referă la toate animalele sălbatice periculoase, dar aproape toate situațiile de urgență de acest tip la nivelul județului Brașov au implicat ursul.
Aș dori, pentru început, să fixăm cadrul în care abordăm acest subiect.
Ursul brun este un animal protejat la nivel național și european, prin Directiva Habitate. Efectivele de urs din România se ridică, potrivit specialiștilor, la aproximativ 6.000 – 6.300 de exemplare, reprezentând circa 40% din populația de urși bruni din Europa, exceptând Rusia. Eu consider – și cred că cei mai mulți dintre români gândesc la fel – că această populație de urs reprezintă una dintre bogățiile țării noastre. O bogație de care trebuie să avem grijă, s-o conservăm, să o punem în valoare.
În același timp, însă, obligația noastră primordială, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, este să protejăm viața, sănătatea și bunurile cetățenilor. Cum le-am spus și colegilor din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, nimeni nu ne va ierta dacă nu vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a evita o tragedie cauzată de un conflict om-urs sau dintre om și alt animal sălbatic”, a declarat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

El a continuat afirmând că în județul nostru există un risc sporit al unor asemenea conflicte, risc generat atât de apropierea sau chiar întrepătrunderea habitatelor umane de cele ale animalelor sălbatice, cât și de suprapopulația de urși. Studiile de specialitate estimează un areal de minim 50 – 270 km pătrați  necesari unui urs brun adult. Or, sunt zone în județ în care populația de urși depășește cu mult optimul raportat la suprafață, chiar de 4-6 ori. Unii dintre acești urși au devenit habituați, nu se mai tem de om, ci au dezvoltat un comportament deviant, se apropie de acesta, ies pe șosele, intră în așezările umane în căutare de hrană. Acești urși sunt cei mai periculoși, cauzând cele mai multe probleme.

„Datoria noastră este să respectăm prevederile legale referitoare la speciile protejate, dar, cum am spus, și să protejăm oamenii și bunurile lor. Or, nu putem face asta dacă nu acționăm în primul rând preventiv și dacă nu avem un set de reguli clare privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov. Acesta este motivul pentru care am aprobat, în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Procedura privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov, ce instituie un set unitar de reguli privind planificarea, organizarea și executarea activităților specifice în asemenea situații, în funcție de gradul de risc implicat”, a mai declarat prefectul județului Brașov .