Ședință a Colegiului Prefectural

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefectul Ambrus Izabella Agnes, ședința Colegiului Prefectural, având următoarea ordine de zi:

  1. Raport de sinteză privind evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.
  2. Raport privind activitatea comisiilor mixte de verificare a unităților de învățământ preuniversitar în vederea deschiderii în bune condiții a anului școlar 2024/2025.
  3. Diverse

***

  1. Conform Raportului prezentat de directorul executiv al de Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov, Claudia David, în perioada 23.07.2024-21.08.2024, au fost înregistrate 164 înștiințări privind pagubele produse de seceta pedologică, provenite de pe raza a 24 unități administrativ-teritoriale din județul Brașov, suprafața declarată fiind de 3.689,77 hectare. Verificările în teren s-au efectuat în perioada 09.08.2024-10.09.2024, în urma acestora fiind întocmite 162 de procese-verbale. Suprafața totală calamitată, care a fost afectată de secetă pedologică în proporție de peste 30%, însumează 1.020,68 ha.

Cele mai afectate culturi agricole au fost cele de porumb (376,497 ha), sfeclă de zahăr (212,818 ha), soia (137,120 ha) și cartof (111,050 ha).

  1. Cele două Comisiil mixte de verificare a unităților de învățământ preuniversitar, în vederea deschiderii în bune condiții a anului școlar 2024/2025 au fost constituite prin Ordinul Prefectului Județul Brașov nr. 883 din 02.09.2024.

Au fost verificate cele 13 unități de învățământ preuniversitar din județul Brașov înregistrate ca deținând spații de cazare pentru elevi (internate).
Comisiile de verificare au constatat că unitățile de învățământ erau pregatite pentru începerea anului școlar în ceea ce privește componenta curățenie și igienizare,  activitatea instructiv-educativă urmând a se desfășura în spații corespunzătoare, special amenajate.
Conform raportului prezentat de prefectul Mihai Cătălin Văsii, principalele nereguli constatate de comisii au fost legate de:
– Implementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc la securitatea fizică;
– Refacerea proiectului pentru sistemele de securitate pentru toate corpurile de clădire deținute de unitatea de învățământ și depunerea acestora spre avizare, acolo unde este cazul;
– Obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu, acolo unde este cazul;
– Depozitarea diferitelor obiecte, piese de mobilier pe căile de evacuare, ceea ce poate îngreuna evacuarea utilizatorilor spațiilor în cauză, precum și intervenția servicilor profesioniste de pompieri. De asemenea, s-a constatat depozitarea diferitelor piese de mobilier în dreptul hidranților interiori. blocând astfel accesul către aceștia;
– Neînființarea de către unitățile de învățământ a jurnalului de service pentru sistemele tehnice instalate, precum și consemnarea intervențiilor tehnice asupra sistemului;
– Neefectuarea verificărilor periodice ale instalației de stingere cu hidranți și a instalației de alimentare cu energie electrică;
– Exploatarea unor tablouri electrice fără capac de protecție;
– Utilizarea unor finisaje din materiale combustibile pe unele holuri, în săli de clasă sau spații de depozitare;
În cazul neregulilor constatate, comisiile au dispus remedierea acestora, fixând termene ce se regăsesc în fiecare proces-verbal. Nu au fost dispuse sancțiuni contravenționale.
Instițutia Prefectului Județul Brașov, va solicita instituțiilor implicate să verifice și să urmarească modul în care unitățile de învățământ respectă termenele trasate în vederea remedierii tuturor situațiilor neconforme constatate.

3. Prefectul Mihai Cătălin Văsii a atenționat asupra posibilității ca în decursul săptămânii viitoare județul Brașov să fie afectat de precipitații abundente, solicitând instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență să fie pregătite să intervină prompt și eficient acolo unde va fi necesar.