Ședință a Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi ședința Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor, cu următoarea ordine de zi:
1. Activități realizate pentru combaterea discriminării cetățenilor români de etnie romă;
2. Situația așezărilor informale din județul Brașov.
***
1. Dintre activitățile realizate pentru combaterea discriminării cetățenilor români de etnie romă menționăm:
– Proiectul „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”, implementat de DGASPC Brașov în parteneriat cu ADDJ Brașov, Asociația Îngrijiri ACASĂ și Asociația de Servicii Sociale SCUT, finanțat prin granturile norvegiene. Proiectul a vizat implementarea unor măsuri integrate de dezvoltare locală comunitară, în vederea sporirii calității vieții și creșterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaționale, de ocupare și locative dezvoltate prin proiect pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași „singuri acasă” din comuna Racoș, în paralel cu responsabilizarea, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate, a reprezentanților instituțiilor locale și persoanelor aparținând populației majoritare din comuna Racoș.
– În serviciile sociale cu cazare pentru copii din subordinea DGASPC Brașov sunt beneficiari care frecventează școala din comunitate și învață limba romani, sunt simpatizanți cu etnia romă sau au aderat la locurile pentru etnia romă (ex. CS Tărlungeni).
– „Weekend-ul Copilăriei” la DGASPC Brașov, organizat de Ziua Internațională a Copilului, 01.06.2024, beneficiari fiind copiii din serviciile sociale ale DGASPC Brașov;
– Ziua Națională a Adopției, organizată în parteneriat cu Alianța „România Fără Orfani”, în data de 02.06.2024, la Coresi Avangarden.
– A fost identificată și delimitată așezarea informală „Carierei 151” din municipiul Brașov. Primăria municipiului Brașov a eliberat adeverințe persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu și care locuiesc pe strada Carierei nr. 151. Pe baza acestor adeverințe, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brașov a eliberat cărți de identitate pentru persoanele defavorizate care s-au prezentat și au solicitat punerea în legalitate cu acte de identitate. De asemenea, au fost eliberate adeverințe pentru comunitatea Carierei 151 în scopul racordării la servicii de utilități.
– În perioada mai – septembrie 2024 se implementează proiectul „Romi pentru România”, finanțat de Agenția Națională pentru Romi. În luna mai 2024 a avut loc conferința de lansare a acestui proiect în 12 localități din județul Brașov.
2. Conform rezultatelor parțiale centralizate după comunicări din partea unităților administrativ-teritoriale din județul Brașov, există 30 de așezări informale totalizând aproximativ 20.100 de persoane, cu mențiunea că în cazul municipiului Săcele așezările informale sunt în curs de identificare. Conform datelor primite până în prezent de la UAT-uri, cel mai mare număr de persoane care locuiesc în așezări informale se înregistrează la Tărlungeni (5.600 persoane), Budila (3.000 persoane) și Zărnești (1.800 familii). Urmează a fi efectuate verificări pentru a se constata dacă identificarea tuturor așezărilor informale de pe raza județului s-a făcut în conformitate cu prevederile legale în materie.
* Potrivit Legii nr. 151/2019, așezările informale sunt „grupări de minimum 3 unităţi destinate locuirii, dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile definite conform Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupă. Aşezările informale sunt situate de obicei la periferia localităţilor urbane sau rurale, cuprind locuinţe improvizate, realizate din materiale recuperate, şi/sau locuinţe realizate din materiale de construcţii convenţionale, iar prin localizarea şi caracteristicile sociodemografice generează excluziune, segregare şi marginalizare socială”.