Pregătirile pentru alegerile din 9 iunie și campania „Detector pentru viață”, prezentate în conferința de presă organizată la sediul Instituției Prefectului Județul Brașov

Prefectul Județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, inspectorul-șef al  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, col. Lucian  Marciu, și șeful Inspecției Prevenire din cadrul acestei instituții, lt. col. George Anton, au susținut astăzi o conferință de presă la sediul Instituției Prefectului.

  • În deschiderea conferinței de presă, col. Lucian Marciu a prezentat câteva date referitoare la activitatea ISU Brașov în primul trimestru al acestui an. Astfel, în perioada ianuarie-martie, personalul instituției a intervenit la 5.374 evenimente. Dintre acestea, 3.897 au fost acțiuni SMURD, în cursul cărora au fost asistate 4.044 persoane (3.427 adulți și 617 copii). În perioada de referință, s-au înregistrat 640 de acțiuni ale gărzilor de intervenție, în cursul cărora au fost salvate 237 de persoane (224 adulți și 13 copii), valoarea bunurilor salvate fiind estimată la 54 milioane de lei.

În primul trimestru al acestui an, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Brașov a efectuat 268 de controale la unitățile de primire turistică și de alimentație publică aferente acestora, fiind constatate 1.735 deficiențe. 117 dintre acestea au fost soluționate pe timpul controlului. Au fost aplicate 1.222 avertismente și 424 de amenzi în cuantum total de 5.920.000 lei, precum și 7 sancțiuni complementare de oprire a funcționării, determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu.

  • Reprezentanții ISU Brașov au făcut apoi o prezentare a campaniei „Detector pentru viață”, derulată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON și Delgaz Grid. Prin această campanie, care își propune să conștientizeze populația asupra necesității prevenirii riscului de incendiu, vor fi distribuite și montate cu titlu gratuit 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon donate de cei doi agenți economici parteneri. Campania se va desfășura în 20 de județe, printre care și Brașovul, care au primit câte 375 de detectoare de fum și 125 detectoare de monoxid de carbon.

În județul Brașov, acestea vor fi montate în locuințele din 15 localități situate în mediul rural, identificate ca fiind vulnerabile.

  • La rândul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezentat câteva aspecte referitoare la pregătirea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, care vor avea loc în data de 9 iunie a.c.

Instituția Prefectului Județul Brașov, Direcția Județeană Brașov a Autorității Electorale Permanente și Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt în graficul aprobat prin Hotărâre de Guvern în ceea ce privește organizarea alegerilor din 9 iunie la nivel județean. În data de 15 aprilie va avea loc tragerea la sorți a președintelui  Biroului Electoral de Circumscripție Județeană, urmând ca acest for să își intre în atribuții.

A fost emis ordinul de prefect privind numărul de membri în consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale ale județului Brașov. În 5 unități administrativ-teritoriale, numărul membrilor consiliului local se va mări, ca urmare a creșterii populației. Este vorba despre unitățile administrativ-teritoriale Budila (numărul de consilieri locali va crește de la 13 la 15), Crizbav (numărul de consilieri locali va crește de la 11 la 13), Hălchiu (numărul de consilieri locali va crește de la 13 la 15), Sânpetru (numărul de consilieri locali va crește de la 15 la 17) și Șercaia (numărul de consilieri locali va crește de la 11 la 13).

Tot ca urmare a creșterii populației, în județul Brașov numărul secțiilor de votare va crește la 466, de la 457 câte au existat la alegerile din anul 2020. Astfel, în municipiul Brașov vor fi 6 noi secții de votare, în comuna Sânpetru 2 noi secții de votare și în comuna Cristian 1 secție de votare în plus față de anul 2020.