Ședință a Colegiului Prefectural Brașov

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezidat astăzi, alături de subprefectul Ambrus Izabella Agnes, ședința Colegiului Prefectural, având următoarea ordine de zi:

  1. Prezentarea și propunerea spre aprobare a Programului pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale 2024 – proiect de hotărâre prezentat de către Instituția Prefectului Județul Brașov.
  2. Raport de activitate pe anul 2023 al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură​ Brașov.
  3. Diverse.

***

  1. Membrii Colegiului Prefectural au aprobat, prin vot unanim, Programul pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale 2024, care prevede următoarele măsuri:

– Asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul manifestărilor religioase

– Menținerea ordinii și siguranței publice pe traseele turistice adiacente stațiunilor montane

– Prevenirea și combaterea infracțiunilor și a indisciplinei în trafic, precum și diminuarea riscului producerii de accidente rutiere

– Asigurarea fluenţei circulaţiei rutiere pe drumurile publice

– Efectuarea de controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor în unitățile de cazare din județul Brașov

– Supravegherea condițiilor de desfacere a produselor agroalimentare, pentru protecția stării de sănătate a populației în perioada Sărbătorilor Pascale

– Asigurarea asistenței medicale permanente de urgență în municipiul Brașov și în centrele de permanență organizate în localitățile județului

– Asigurarea funcționării în bune condiții a Serviciului Județean de Ambulanță Brașov și a SMURD.

Pentru realizarea acestor măsuri, vor fi constituite, prin Ordin al Prefectului, două comisii mixte:

– Comisia pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice pe teritoriul judeţului Braşov, constituită din reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brașov și Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu” Brașov.

– Comisia de control pentru supravegherea activităţii de desfacere în pieţele agroalimentare, supermarketurile și magazinele din județul Braşov, constituită din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Brașov, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu” şi Inspectoratul de Poliție Judeţean Braşov.

Cele două comisii vor acționa în perioada 28.03.2024-07.05.2024.

  1. Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură​ (APIA) Brașov este structurată într-un Centrul Județean, situat în municipiul Brașov, și 7 centre locale, situate în Codlea, Făgăraș, Râșnov, Rupea, Șercaia, Prejmer și Poiana Mărului.

În acest an, cererile de plată către APIA Brașov se depun în perioada 4 aprilie – 7 iunie, inclusiv. În situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei de 7 iunie, este considerată inadmisibilă. Modificările cererilor de plată se depun cel mai târziu până la aceeași dată.

Conform Raportului de activitate prezentat de directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură​ Brașov, Adrian Laurențiu Folea, această instituție a preluat anul trecut 14.225 cereri în vederea obținerii subvențiilor pentru suprafețe agricole însumând 186.900,20 hectare.  De asemenea, au fost depuse 6.843 cereri pentru diverse scheme de sprijin în sectorul zootehnic.

  1. Prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezentat câteva dintre cele mai recente date statistice referitoare la județul Brașov. Astfel, în luna ianuarie a acestui an, județul nostru s-a situat pe locul al 2-lea la nivel național referitor la numărul de sosiri ale turiștilor, după București, cu o pondere de 14.2% din totalul sosirilor turiștilor înregistrate în România.

La același indicator, județul Brașov conduce detașat în Regiunea Centru, cu o pondere de 54.6%, urmat de Mureș, cu 13.1%.

Valoarea comenzilor noi în industria brașoveană a crescut cu 21.5% în ianuarie 2024 față de decembrie 2023 și cu 4% față de ianuarie 2023.

În trimestrul al IV-lea 2023, în județul Brașov s-au dat în folosință 1.228 locuințe, în creștere cu 6,1% față de perioada similară din 2022.

În ianuarie 2024, efectivul de salariați a fost de 200.544 persoane, mai mare cu 2.921 persoane decât în ianuarie 2023.

Câștigul salarial net a fost, în ianuarie 2024, de 4.588 lei, mai mare cu 707 lei (+18,2%) decât în ianuarie 2023.

În trimestrul al IV-lea din 2023, pensia medie lunară a înregistrat o creștere de 12,9% față de trimestrul al IV-lea din 2022. În județul Brașov sunt 7 pensionari la 120 salariați.