Ședință a Colegiului Prefectural

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefectul Lucian Pătrașcu, ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi prezentarea, de către directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Liliana Dragomir, a unei informări privind Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de AJOFM Brașov în data de 27 octombrie a.c.
Astfel, angajatorii au prezentat oferta locurilor de muncă vacante, au avut ocazia de a cunoaște direct potențialii angajați, ce aşteptări au aceștia de la un loc de muncă, iar absolvenții au putut testa piața muncii, au aflat care sunt meseriile cele mai căutate, care sunt competențele și abilitățile ce cresc șansele de a obține un loc de muncă.
Cei prezenți au aflat de la reprezentanții AJOFM Brașov, informații referitoare la facilităţiile oferite de Legea nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, despre măsurile active, stimulente, prime oferite angajatorilor și persoanelor înregistrate în baza de date a ANOFM, dar și despre cursurile de formare profesională organizate în regim propriu sau prin furnizorii de servicii specializate acreditaţi.
Reprezentanții AJOFM Brașov au contactat peste 2.500 de agenţi economici din judeţul Braşov, iar 63 dintre aceştia au confirmat participarea la bursă unde au oferit peste 1.180 locuri de muncă, dintre care 82 locuri de muncă pentru persoane cu studii superioare și 1.098 locuri pentru persoane cu studii medii.
Meseriile în care au fost anunţate cele mai multe locuri de muncă vacante sunt, pentru studii superioare: inginer (diverse specializări), administrator rețea de calculatoare, asistent farmacist, consilier/expert economist economie generală, controlor cost produs, designer grafic, economist, farmacist, inspector în domeniul sănătății, manager aprovizionare, manager de proiect, operator vânzari prin telefon, reprezentant comercial, iar pentru studii medii: agent securitate, agent vânzări, agent de turism, ajutor bucătar, alpinist utilitar, ambalator, bucătar, cameristă, casier, coafor, comisioner etc.
Și în acest an, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au fost invitați elevi din clasele a XII-a de la licee din municipiul Brașov.
De asemenea, la standul EURES, reprezentantul AJOFM Braşov a oferit informaţii persoanelor care doresc să lucreze în străinătate, precum şi informaţii despre modalitatea de a completa CV-ul online pe portalul EURES.
Au fost prezenți și cetățeni de naționalitate ucraineană, care se pot înregistra în evidența AJOFM Brașov și pot primi informații referitoare la locurile de muncă disponibile.
O altă noutate a fost participarea societăților care au accesat fonduri europene și care pot organiza cursuri de formare profesională și pot sprijini șomerii. precum și alte categorii de persoane să-și găsească un loc de muncă.
În cifre, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți – Brașov 2023, se prezintă astfel:
63 de agenți economici participanți
562 persoane participante
36 de absolvenți selectați în vederea încadrării în muncă
4 persoane angajate, în următoarele meserii: lucrător comercial (o persoană), manipulant marfă (o persoană), agent serviciu clienți (2 persoane).

● În cadrul ședinței Colegiului Prefectural, prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezentat câteva date statistice având ca sursă Direcția Județeană de Statistică Brașov.
Astfel, în domeniul turismului, în luna august 2023 judeţul Braşov ocupa locul al II-lea la sosiri ale turiștilor și la numărul de înnoptări, cu ponderea de 9,0%, respectiv, 7,2%.
În perioada ianuarie-august a.c., județul Brașov s-a situat pe locul al III-lea la nivel național referitor la numărul de sosiri ale turiștilor, cu ponderea de 10,6%, și pe același loc la numărul de înnoptări ale turiștilor, cu ponderea de 9,3%.
În perioada ianuarie-august 2023, față de aceeași lună a anului anterior, numărul de sosiri ale turiștilor straini, în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din județul Brașov, a crescut cu 63,1%
Ca număr de sosiri, în perioada menționată, județul Brașov s-a situat, detașat, pe primul loc în Regiunea Centru, cu 997.310 sosiri, reprezentând 46,75% din numărul total de sosiri ale turiștilor în Regiunea Centru.
În industrie, cifra de afaceri a crescut în județul Brașov cu 12.9% în perioada ianuarie – august 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, indicele producției industriale a crescut cu 8,9%, iar indicele productivității muncii a crescut cu 5,3%.
În privința demografiei, în perioada ianuarie – august 2023 judeţul Braşov se situa, în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor, pe locul:
9 referitor la rata natalităţii;
7 referitor la rata sporului natural;
35 referitor la rata mortalităţii;
30 referitor la rata mortalităţii infantile.
19 referitor la rata nupţialităţii;
3 referitor la rata divorţialităţii.