Semnal de alarmă privind pericolul incendiilor de vegetație

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a ținut să tragă un semnal de alarmă referitor la pericolul reprezentat de incendiile de vegetație: „Constat cu îngrijorare că «sezonul» incendiilor de vegetație, inclusiv a celor de pădure, a început. Fac un apel foarte serios către fermieri, silvicultori, muncitori forestieri și turiști să fie extrem de atenți cu sursele de foc în zonele cu vegetație uscată. Incendiul recent din Munții Făgăraș, din zona Valea Ucea Mare, ne arată că un gest aparent inofensiv poate cauza mari prejudicii. O pădure tânără, plantată după ce, în urmă cu câțiva ani, un atac de insecte a distrus pădurea bătrână, este acum afectată iremediabil, iar munca din ultimii ani a silvicultorilor s-a făcut scrum. Fac un apel și către cetățeni să semnaleze astfel de incendii imediat ce le observă și să dea o mână de ajutor pompierilor și lucrătorilor silvici pentru stingerea acestora acolo unde apar”.
Reamintim că este interzis să se ardă miriștile și vegetația uscată fără acceptul autorităților de mediu și fără informarea în prealabil a primăriilor și serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale poate avea consecințe grave asupra comunităților, prin punerea în pericol și chiar pierderea de vieți omenești, producerea de pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.
Se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanță mai mică de 100 m față de liziera pădurii. Focurile de tabără sau cele de camping pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanță de siguranță față de marginea pădurii.