Situația centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice din județul Brașov

Prefectul Mihai Cătălin Văsii și subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu au prezidat ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, având pe ordinea de zi prezentarea de către directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov, Mihaela Covaci, a unui raport privind modul de funcționare a centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice de stat și private din județul Brașov.
Conform documentului, la data de 01.02.2024, la nivelul județului Brașov existau 22 de centre pentru persoane vârstnice dintre care un centru are activitatea suspendată temporar. În anul 2023 au fost controlate toate cele 23 de centre pentru vârstnici care existau în județul Brașov. Pe parcursul anului trecut, un centru s-a desființat (cel al Asociației Osana), iar un centru și-a suspendat activitatea (Centrul respiro al DAS Brașov).
Din cele 21 de centre care functionează, 19 sunt centre private și 2 sunt centre publice. În anul 2023, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov a efectuat 80 de controale la toate centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice din județ, dintre care 70 de controale inopinate și tematice, 8 controale de evaluare în vederea licențierii și 2 controale de reevaluare în vederea licențierii, stabilind 98 de măsuri și aplicând 10 amenzi în valoare de 50.000 de lei.